IBM купува софтуерна компания в IT сделката на годината


IBM купува софтуерна компания в IT сделката на годината
Снимка: Getty Images/Guliver

4377

Компанията IBM ще купи разработчика на софтуер Red Hat Inc. за 33,4 млрд. долара в най-голямата сделка в IT сектора за  годината.

International Business Machines Corp. ще плати 190 долара за акция в брой за базираната в Северна Каролина Red Hat, става ясно от изявление на компаниите, предава Bloomberg. Това е 63-процентна премия спрямо цената на Red Hat при затварянето на сесията в петък - 116,68 долара за акция.

„Придобиването на Red Hat е решаващо. То ще промени всичко на облачния пазар", пояснява в изявление Джини Ромети, председател и главен изпълнителен директор на IBM.

Приходите на Red Hat, която продава софтуер и услуги, базирани на операционната система с отворен код Linux, се очаква да достигнат 3 млрд. долара за първи път тази година, тъй като продуктът на компанията Red Hat Enterprise Linux привлича големи клиенти. През последното тримесечие компанията съобщи за рекордните 11 договора на стойност над 5 милиона долара и 73 за над 1 милион долара, става ясно от бележка до клиентите си на анализатора на JMP Securities Грег МакДоуъл.

IBM, която има пазарна оценка от 114 млрд. долара, отчита спад на приходите почти през всяко едно тримесечие, откакто Ромети пое ролята на главен изпълнителен директор през 2012 г. Въпреки че някои от тези спадове са заради продажба на бизнеси, повечето са от намаляването на продажбите на съществуващи хардуер, софтуер и услуги, тъй като 107-годишната компания не успява да се конкурира с по-младите технологични компании.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички