ИПИ: Загубите от премахване на ДДС върху дарените храни ще са нищожни


ИПИ: Загубите от премахване на ДДС върху дарените храни ще са нищожни
Снимка: Getty Images / Guliver

3488

Изключително ниски биха били възможните потенциални загуби за бюджета, след премахването на ДДС за дарените храни. Това прогнозира Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика, пред "Фокус". 

По думите й дори и абсолютно всички фирми, които са регистрирани по ДДС, в цялата верига на производството и търговията с храни, да решат да даряват 0,5% от техния оборот, загубеното ДДС за бюджета би било в рамките на 3 до 10-12 милиона лева.

Според Николова обаче очакванията тази данъчна промяна да отпуши пазара на даренията на храни могат да се окажат крайно оптимистични, защото има редица пречки, които ще създават трудност при цялостното администриране на процеса.

„Едно от тях е например изискването хранителните банки да покриват определена част от територията на страната. Последно това изискване е поне 20% от областите на страната да са покрити от хранителната банка. Това, според мен, създава една излишна трудност за даряването на храни и за работата на хранителните банки, защото дори и една хранителна банка да е активна само в една област или в две области, това, според мен, по никакъв начин не нарушава нейната благотворителна дейност, напротив – тя успява да достигне до нуждаещите се в тези една или две области“, посочи експертът.

Според Николова с тези ненужни тежести, които се вменяват като изисквания към хранителните банки, всъщност се търси начин да не се лицензират много хранителни банки, а по-скоро да се работи с един или два такива субекта. В същото време до голяма степен се ограничава още в зародиш появата на нови хранителни банки, които биха могли да бъдат локални, каза още Десислава Николова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички