Идея - цигарите в магазините да бъдат скрити


Идея - цигарите в магазините да бъдат скрити
Снимка:

4472

Цигарите в магазините да бъдат скрити, а не да се показват по рафтовете и витрините. Това предлагат депутати от АВБ с промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, вкарани за обсъждане в парламента.

На местата, където се продават цигари, да има само списъци с марките и цените им, се предвижда в измененията. Според депутатите поставянето на видно място на кутиите създава впечатление, че покупката на цигари е приемлива и също е своеобразна реклама. А това прави отказа от пушенето още по-труден, пише в мотивите на вносителите, цитирани от "Сега".

Подобно предложение имаше и преди няколко години, но то така и не срещна подкрепа. Сега депутатите от АБВ предлагат и въвеждането на пълна забрана на рекламирането на цигари. Много трудно може да се влияе на младите и все още непропушили хора колко е вредно тютюнопушенето, след като навсякъде могат да видят усмихнати девойки или артисти в поза, достатъчно характерна и без да е видима цигарата, която показва пушача като успял и щастлив човек, аргументират се още от АБВ.

Предложението на депутатите идва месеци след като стана факт друга възпираща мярка - страшните картинки по кутиите на цигарите. Илюстрациите обаче не трогнаха повечето от пушачите, но за сметка на това отвориха нова пазарна ниша - продажбата на шарени калъфи за цигари, с които картинките да бъдат скрити.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички