Идея: България да се раздели на четири региона

Идея: България да се раздели на четири региона
Източник: iStock/Guliver

Страната да се раздели на четири региона, без да се определят административни центрове. Това предвиждат подготвяни от регионалното министерство законови промени, съобщи ресорният министър Петя Аврамова на форум с представители на общините в Албена, цитирана от "Строител".

Предвижда се регионите да са Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски.

Идеята е да няма един административен център на региона, а да се определят градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, ресурсно осигуряване, наблюдение и оценка на регионалното развитие.

Нуждата от прерайониране на страната се появи след като Северозападна България - най-бедният регион в ЕС, вече не отговаря на критериите за еврофинансиране за новия програмен период заради обезлюдяването.

"Трябва да се промени подходът и да се опитаме да мислим малко по-глобално, да мислим за регион и проблемите и развитието на региона. Вече всички са мобилни и при едни добри пътища в даден регион можем да планираме дейности, които да доведат до неговото икономическо развитие и то да се планира по-добре", обърна се министърът към кметовете.

Предстои обществено обсъждане на предложените промени.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.