Икономическият растеж на Великобритания ще се забавя постепенно


Икономическият растеж на Великобритания ще се забавя постепенно
Снимка: Gettyimages.com

2460

Британският икономически растеж се очаква да претърпи постепенно забавяне през настоящата година с оглед на предстоящите първи стъпки в процеса за излизане от ЕС, след което обаче да започне да се възстановяване през следващите четири години. Това показва зимен доклад на ITEM Club на компанията Ernst & Young LLP, цитиран от БНР.

Според новата прогноза, икономиката трябва да смени настоящата си силна зависимост от потребителските разходи към експортна ориентация, тъй като британските домакинства ще започнат да ограничават разходите си с оглед на растящата инфлация.

Очаква се потребителската инфлация да се ускори до 3,1% през последното тримесечие на 2017-а година с оглед на рязко понижение на британската лира. В същото време обаче, слабият паунд и отслабващият вътрешен пазар вероятно ще насърчат британският износ. "Мозъчният тръст" обаче посочи, че с оглед на това икономическият растеж ще бъде по-добре балансиран, но вероятно и по-бавен.

ITEM Club очаква растежът на БВП да достигне 1,3% през тази година, но при предходна прогноза през октомври за по-рязко отслабване на растежа до 0,8 на сто. За 2018-а година се очаква по-нататъшно негово забавяне до 1 на сто.

Понастоящем ние вече очакваме негативното въздействие от референдума в подкрепа за "Брекзит" да бъде по-слабо изразено, но и по-продължително, отколкото прогнозирахме в нашия предишен доклад, заяви Питър Спенсър, главен икономически съветник на EY ITEM Club.

Визирайки по-слабия икономически растеж, заетостта се очаква да нарасне с едва 0,2% през тази година преди обаче да спадне с 0,2% през 2018-а. Според новия доклад, британската безработица ще нарасне от 4,8% през последното тримесечие на 2016-а година до над 6% към края на следващата година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички