Икономическите планове на Еманюел Макрон


Икономическите планове на Еманюел Макрон
Снимка: Getty Images/Guliver

2917

В неделя Еманюел Макрон си извоюва категорична победа на президентските избори във Франция. Той получи 66,1% от гласовете, докато за опонентката му Марин льо Пен гласуваха 33,9% от избирателите.

Много и различни са причините Макрон да получи толкова голяма подкрепа, а една от тях е икономическата му програма. Какви са основните моменти в нея?

Новият президент се зарече да опрости нормативната основа на икономическата активност и да даде повече свобода на компаниите. Той иска и да засили конкурентноспособността на френските износители.

Макрон каза, че иска да запази 35-часовата работна седмица във Франция, но и да я направи по-гъвкава - да се допускат повече часове работа по преценка на работодателите, а синдикатите да имат правото да договарят увеличението на работното време.

Той настоява също така да бъдат трансформирани някои държавни помощи за компаниите и да се намали корпоративният данък от 33,3% на 25%.

Макрон иска да бъдат закрити 120 000 работни места в държавната администрация и да се намалят държавните разходи с 60 милиарда евро за пет години.

Предвижда и 50 милиарда евро държавни инвестиции, финансирани от дълга, които да бъдат разпределени в сектори като екологичния преход, образованието, земеделието, транспорта и други.

Макрон ще поеме президентския пост от Франсоа Оланд в неделя, 14 май.

 

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички