Икономическото чудо на Ердоган


Икономическото чудо на Ердоган
Снимка: Getty images/Guliver

5371

Числата, които цитира Ердоган са впечатляващи: по време на управлението му били създадени 9 млн. нови работни места. Турският президент говори за неспирна "история на успеха". Да видим какво показват данните, пише Deutsche Welle.

Икономическата и валутната криза в Турция още не е съвсем отминала, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново изтъква постиженията на своята партия в сферата на икономиката. В реч пред депутати на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), той представи своята "Равносметка на успеха" за последните 17 години, откакто тази партия е на власт. В речта той подчерта и достиженията в сферата на заетостта и намаляването на безработицата.

Турският президент спомена, че през последните 17 години е успял "да открие 9 млн. работни места" – и така повишил общата заетост до 29 млн. души. Ердоган говореше за "история на успеха", с което обърка опозицията – защото това твърдение изобщо не се покрива с усещанията на турското население.

9 млн. нови работни места?

Deutsche Welle анализира данни на Турската статистическа служба (TPIK), за да провери истинността на това твърдение. И установи, че от началото на управлението на ПСР през 2002 г. броят на заетите е нараснал от 21,4 на 28,5 млн. през юни 2019 - т.е. увеличението е от около 7,2 млн. Според експертите обаче този ръст се дължи на това, че за същия период турското население като цяло се е увеличило с 13,5 млн. души: броят на хората в трудоспособна възраст е нараснал от 48 на 61,5 млн. души.

Икономистът професор Сердар Сайен не е убеден, че Ердоган има право да говори за някакъв успех: "Не е решаващо дали е нараснал броят на заетите - той е показателен само при положение, че увеличението е пропорционално на ръста на населението", казва той. Т. е. броят на заетите би трябвало да се е увеличил с 12 или 13 млн., а не с 9, за да може да се говори за успех, посочва Сайен.

Освен това той казва, че увеличението на заетите не е непременно свързано с провеждането на добра икономическа политика. "Благодарение на ръста на населението като цяло, трудоспособното население се увеличава автоматично със 750 000 до 800 000 души". Експертът твърди още, че през въпросния период най-големите проблеми на турския пазар на труда са се влошили допълнително.

На същото мнение е и говорителят на "Платформата за младежка безработица" Мурат Кубилай. Безработицата е едно от най-големите предизвикателства пред страна, чието население бързо нараства.

"Дори заетостта да се увеличава, трябва да се има предвид, че ръстът на населението допълнително влошава условията за живот на хората" - затова е още по-важно да се улесни достъпът до трудовия пазар.

Освен това Кубилай отправя критики към това, че потреблението се насърчава чрез отпускането на нови кредити: "Потреблението укрепи сектора на услугите, но този сектор не гарантира устойчивостта на пазара на труда", казва той.

Младежката безработица си остава нерешен проблем

Експертите смятат, че на жените и на младите хора им е особено трудно да си намерят работа. Безработицата при турците на възраст между 15 и 24 години е 20,7%, а във възрастовата група между 15 и 34 години е 19,5%. Според Хакан Ерджан от Техническия университет в Анкара, най-същественият проблем е именно достъпът на младите хора и на жените до пазара на труда.

"Ако погледнем какъв е процентът на младежката безработица, както и делът на заетите жени, не виждаме никакво значимо подобрение в дългосрочен план." Ерджан подчертава, че в сравнение с Европа условията на турския пазар на труда за тези две групи са направо катастрофални. "В никоя друга европейска страна броят на младите хора, които са завършили училище и са безработни, не е по-висок."

Безработицата не е единственият сериозен проблем на турската икономика. И задлъжнялостта, и стремителната инфлация допринасят за това, че икономиката отдавна е в тежка криза и се съвзема твърде бавно. Фактът, че турският президент говори за своите "успехи" точно в тези времена, е учудващ за много от икономическите експерти.

"Ако погледнем младежката безработица, то ще е по-уместно да говорим за "неуспех". Обичайно след тежка криза младежката безработица намалява, докато тук в Турция нищо не спада", обяснява Сардар Сайен.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички