Икономическото чудо на Сърбия зависи от политиката


Икономическото чудо на Сърбия зависи от политиката
Снимка: Predsednik.rs

4647

В Сърбия ще има две икономически реалности и през новата година: в медиите, близки до властите, ще има "балкански тигър", а всъщност ще съществува икономика, която изостава по всякакъв начин, пише Deutsche Welle.

"Ако гледате националната телевизия и четете таблоиди, близки до режима ще си създадете впечатление, че живеете в най-добрия от всички светове: чуждестранни инвестиции, цифрови и аналогови магистрали, икономически успехи, които се случват "за първи път в историята на страната".

Ако обаче прекрачите прага, ще се сблъскате с реалността: 1,8 млн. души в Сърбия са изложени на риск от бедност, а половин милион не могат да посрещнат основните си жизнени нужди. В последния доклад за напредъка на Европейската комисия Сърбия е обявена за лидер в Европа по брой на хората, изложени на риск от бедност", посочва анализът на DW.

Гражданите на балканската страна всъщност не знаят колко изостава тя от по-развития свят, казва пред германската медия професорът от Виенския институт за международни икономически изследвания Владимир Глигоров.

"Не само в сравнение с Унгария и Румъния, но особено във връзка с Чехия, Полша, Словакия или Словения. Това е огромна промяна в лоша посока в сравнение с ерата на Югославия след Втората световна война. Сърбия не само изостава, но и запада", каза Глигоров.

Главният редактор на "Нова икономика" Биляна Степанович се съгласи, че Сърбия "драстично изостава".

"В света има четвърта технологична революция. Образователните системи се адаптират към нея. А ние потъваме във фалшиви дипломи, фалшиви лекари, фалшиви експерти, тръгвайки в обратна посока от света, който иска да се развива. При нас партийната принадлежност е всичко, без това не можете да си намерите работа и да оцелеете", каза тя.

Икономическият анализатор Димитри Боаров оцени, че през 2020 г. политическият елит и правителството ще се заиграват с предстоящите избори, така че икономическата политика ще бъде "повече в областта на фантазията и спорадичните действия, отколкото въпрос на реални ходове за подобряване на средата".

Боаров оцени, че Сърбия няма да може да надскочи тазгодишния темп на растеж от около 3,5% през новата 2020 г., нито ще достигне нивото на чуждестранните инвестиции, което тази година беше в размер на 3 млрд. евро.

"Не е обичайно инвеститорите да бързат да инвестират в страна, в която през тази година се провеждат парламентарни избори. Фискалният съвет дори твърди, че основната причина за липсата на по-голям икономически растеж е на първо място високите нива на корупция и липсата на какъвто и да било напредък в консолидирането на върховенството на закона в Сърбия", припомни Боаров.

Според него "голямата загадка" през тази година ще е какво ще се случи с производството на автомобили в Крагуевац, което значително ще се отрази на индустриалната ситуация в Сърбия.

Журналистът от изследователския и аналитичен център във Войводина (VOICE) Владимир Чворков заяви пред DW, че без демократични институции и политически свободи не може да има икономически свободи или икономически напредък в дългосрочен план.

"Или ще се превърнем в демократично общество, или ще започнем икономически да се затваряме и да отстъпваме", завърши Чворков.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички