Икономическото ведомство предлага ръст на границата за регистрация на ДДС

Икономическото ведомство предлага ръст на границата за регистрация на ДДС
Източник: БГНЕС

Министерството на икономиката предлага да се вдигне границата за регистрация по ДДС. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е на посещение във Варна, предаде "Фокус".

Министърът посочи, че идеята е прагът за регистрация да се увеличи от 50 000 на 100 000 лева, като европейското законодателство дава възможност таванът дори да е 100 000 евро.

По думите му вдигането на прага за регистрация ще "осветли" голяма част от оборотите на малкия и средния бизнес и ще спомогне за намаляване на сивата икономика. Подобна промяна се подкрепя и от представителите на бизнеса, подчерта Лукарски.

След днешната среща с варненски бизнесмени, общото мнение на малкия и среден бизнес от Варна е, че прагът за регистрация по ЗДДС трябва да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв., посочи Лукарски.

Той допълни, че по темата все още има разминавания с позицията на финансовото министерство. Божидар Лукарски коментира, че предстои обсъждане и ако се постигне съгласие и се вземе решение, промяната може да стане факт още до края на годината.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.