Стоян Мавродиев: Очаквания за българската икономика и банкова система


Стоян Мавродиев: Очаквания за българската икономика и банкова система
Снимка: ПЦ на ББР

8371

Според интервю на главния изпълнителен директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев притесненията за икономически спад би трябвало да са насочени по-скоро към международните системи и процеси, тъй като българската икономика и банкова система продължават да бъдат в добро състояние. Според Мавродиев, европейската икономика, обаче, започва да дава притеснителни признаци за феномена, познат като "японизация".

Какво е "японизация"?

Японификацията е процес, наблюдаван през 90-те години в Япония, характеризиращ се с дефлация (спад на цените), причинени от устойчиво намаляло общо търсене в икономиката, причинено до голяма степен от демографски промени и най-вече критично застаряване на населението.

Интересна характеристика е особено агресивна политика на централната банка по сваляне на лихвите и наливане на ликвидност в икономиката, която за продължителен период от време не успява да постигне поставените цели.

Европейската икономика в "японизация" ли е?

Европейската икономика се намира в период на слаб икономически растеж през последното десетилетие. След възстановяването си от световната финансова криза от 2009 г., Европа, обаче, влиза в дългова криза следствие на дълговите проблеми на Гърция, Ирландия и други страни предимно от Южна Европа през 2014 г.

Двете кризи оказват сериозен натиск върху Европейския съюз и устойчиво мотивират Европейската централна банка да продължи с поддържането на ниски лихви и количествени стимули.

В крайна сметка, Европа не успява да догони растежа на САЩ през последните 10 години и ниският ръст, в комбинация с ниската инфлация и застряващото население кара все повече икономисти да окачествяват състоянието на икономиката на ЕС именно като "японизация".

Как ще се отрази това на България?

През 2019 г. редица банкови директори и лидери започнаха да изразяват своите притеснения, че поддържането на политиките по ниски лихви на Европейската централна банка за толкова дълго време започва да засилва определени странични негативни ефекти – основният сред които засега е свиването на печалбите на големите европейски банки.

При свити печалби се създава вторичният риск инвеститорите да се преориентират към акции на други публични дружества.

Според Стоян Мавродиев, тези опасности няма изгледи да се пренесат автоматично в България, тъй като у нас много малко от банките са публични дружества, търгувани на борсата и като цяло печалбите на банковата система остават стабилни и прогнозируеми.

Тоест, "японизацията" ще бъде само навън, но няма да повлияе на нас. Доказателство за това са и високите приходи на Българската банка за развитие за 2019 г. Това е банка, която няма държавна намеса, но основната ѝ дейност е да стимулира стартиращи предприятия и да предоставя финансиране на компании.

Българската банка за развитие функционира и като директен кредитор и като кредитор на търговски банки, които кредитират бизнеси. Тоест, тя е в основата на стимулирането на потреблението и инвестициите. Следователно, какво показват числата от нейната дейност? По тях може да се съди, дали българската икономика е в застой и дали "японизацията" ще ни застигне.

За 2019 г. печалбата на ББР е над 20 млн. лв., като коефицентът ѝ на ликвидност е над 500%. При останалите банки средната стойност е около 250%. За дейността си, ББР е отпуснала кредити над 1,7 млрд. лв. с гаранция. Това се прави от специално създаденото дъщерно дружество Национален гаранционен фонд, което работи с 18 търговски банки, които отпускат финансиране на малки и средни предприятия. Без гаранция от Националния гаранционен фонд, тези предприятия не биха могли да го получат нужните им средства, за да развият или подкрепят бизнеса си. До момента от тази гаранция са се възползвали над 7300 компании.

ББР отпуска средства по Програмата за енергийна ефективност, строителство и инфраструктура, както и на фирми, заети в областта на търговията, енергетиката, транспорта и селското стопанство. За да може ББР да остане адекватна на търсенето и нуждите на бизнеса в България, разширява продуктовото си фолио и така си осигурява приемственост от компаниите. Това е и причината финансовите показатели на банката да са толкова добри за изминалата 2019 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички