Икономиката на Великобритания отново бележи растеж

Икономиката на Великобритания отново бележи растеж
Източник: Getty Images/Guliver

През май британската икономика се завърна към растеж благодарение на възстановяване на автомобилното производство. Това показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS, цитирани от БНР.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се повиши през май с 0,3% спрямо април, когато се сви с цели 0,4% (най-сериозно понижение от март 2016-а година), потвърждавайки осреднена прогноза на финансовите пазари.

Основната причина за растежа на британската икономика през май е подновения растеж на индустриалното производство с 1,4% на месечна база (след спад с 2,7% през април), като промишленото производство също нарасна с 1,4% (след срив с цели 3,9% месец по-рано).

Подобрението на промишлената активност е в резултат на ръст с цели 24% при производството на автомобили, наваксвайки напълно спада с 24% през април (най-солиден спад от 1995-а година насам), който се дължеше на планираното от редица автомобилни компании временно преустановяване на производството с оглед на първоначално обявената дата на Brexit на 28-и март, тъй като те се опасяваха, че може да има нарушаване на търговията около периода на официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.