Икономиката на Южна Африка се срина

Икономиката на Южна Африка се срина
Източник: iStock/Guliver

Икономиката на Република Южна Африка страда от един от най-сериозните си спадове от близо десетилетие, показват данните за първото тримесечие. Това засилва огромното предизвикателство, пред което президентът Сирил Рамафоса се изправя в опитите си да върне икономиката на крака.

Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е паднал с 2.2% за периода от януари до март в сравнение с предишните три месеца.

„След отчетения растеж с 3.1% през последното тримесечие на 2017 г. икономиката на РЮА посрещна първото тримесечие на 2018 г. със спад от 2.2%” се казва в изявление на статистическата служба в страната.

Това е най-резкия спад за първото тримесечие от 2009 г., когато икономиката на ЮАР спадна с 6.1%.

При почти всички сектори се наблюдава спад, като най-рязък е в земеделието, където за първото тримесечие на 2018-та година се наблюдава спад от 24.2%, като отново предишният толкова рязък срив секторът е имал през 2009г.

През последните няколко години РЮА страда от много бавен ръст на икономиката и много високи нива на безработица. Към момента безработицата в страната е 27.7%.

Президентът Сирил Рамафоса обяви в предизборната си кампания, че икономиката ще бъде приоритет за него. Избягване на намаляването на кредитното доверие в страната също е основен приоритет на правителството.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.