Икономиката ни напредва така, че ще станем средна по стандарт страна в ЕС след половин век

Икономиката ни напредва така, че ще станем средна по стандарт страна в ЕС след половин век
Източник: iStock/Guliver

Българската икономика отчита растеж от 3,3% на годишна база през второто тримесечие и 0,6% спрямо първото. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0,8%, и на крайното потребление - с 0,1%. На годишна база брутната добавена стойност се увеличава с 3,1%. Това показва статистиката на Националния статистически институт (НСИ).

Резултатите са в рамките на очакванията и прогнозите, но не стигат за качествена стъпка в догонването на средния европейски стандарт. При този темп ще ни трябва почти половин век, за да станем страна със среден за Европа стандарт на живот - според БАН!

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2019 г. БВП в номинално изражение достига 28,099 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2019 г. е 24,241 млрд. лeвa.

Без промяна, икономиката ни се движи от потреблението - 76,3% от БВП се падат на него, т.е. 21,445 млрд. лева. Бруто, капиталообразуването е 5,683 млрд. лева и заема 20.2% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително. Износът на стоки и услуги се увеличава с 3,3%, а вносът на стоки и услуги намалява с 5,5%.

Същевременно инфлацията през юли на годишна база е 2,9%, а на месечна - 0,8%. От началото на годината до края на юли инфлацията е 2%, а средногодишната инфлация за периода август 2018 - юли 2019 г. спрямо периода август 2017 - юли 2018 г. е 3,3%.

За месец най-много са поскъпнали развлеченията и услугите - 6,6%, а на второ място е поскъпването в ресторантьорския и хотелиерския сектор - 2,8%. Най-малко е поскъпнало здравеопазването - 0,1%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.