Икономист: Думите на Вучич за България са пропаганда

Икономист: Думите на Вучич за България са пропаганда

Думите на сръбския президент Александър Вучич, че Сърбия е задминала България по ръст на средна заплата, са пропаганда. Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев, който коментира изказването на Вучич.

Като цяло нашият стандарт е по-висок. На този фон България остава най-бедната страна в ЕС, но не и в Европа. Няма някакви драматични промени в икономиката на Сърбия, няма драматично високи темпове на растеж, които да създават някаква сериозна разлика, заяви Ганчев пред БГНЕС.

"Не знам на какви данни се базира той и какво разбира под стандарт. Дори и да има някакви разлики, в което се съмнявам, изказването му е силно преувеличено. Това са пропагандни трикове, тъй като перспективите на Сърбия да влязат в Европейския съюз не са много добри и Вучич се опитва да въздейства върху общественото мнение и да убеди своите избиратели, че те могат и без ЕС да се развиват бързо. Явно е, че Сърбия не знае какво точно да прави. Това е кризисен ход за ободряване на населението в международната безизходица, в която е изпаднала Сърбия. Страната разчита много на отношенията си с Русия и евентуално с Китай. Тя се разглежда и като някаква алтернатива на развитието на ЕС. Европерспективите пред Македония са по-добри, тя вероятно ще влезе в НАТО и Сърбия остава изолирана. Необяснимо е защо Сърбия се сравнява с нас. Смисълът да се сравняват с нас е да покажат, че независимо от негативните перспективи в европейски план те могат да се развиват в някакъв алтернативен начин, което е съмнително. Целите са вътрешни, вътрешна пропаганда. Освен това твърдението, че техният БВП е по-висок от нашия не е вярно. Той е или колкото нашия или по-малък от този на България", допълни икономистът

Запитан дали изказването на Вучич удря върху реномето на България, Ганчев беше категоричен, че реномето на България не зависи от Сърбия и думите на техния президент имат друга цел, а не да унижат България. Нашата страна не трябва да се сравнява със Сърбия, дори не и с Румъния, а да си постави някакви по-високи цели и по никакъв начин да не обръща внимание на Сърбия, защото казаното от президента им не кореспондира с фактическата обстановка. Те продължават да жалят и за загубата на Косово, което никога няма да си върнат, но години наред не искат да го възприемат.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.