Икономист: Предстоят проблеми за фирмите, разчитащи на обществени поръчки


Икономист: Предстоят проблеми за фирмите, разчитащи на обществени поръчки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2810

Предстоят проблеми за фирмите, които разчитат основно на обществени поръчки, прогнозира икономистът от Industry Watch Георги Стоев по повод оставката на кабинета и неизвестните около приемането на Бюджет 2017.

"Политическата нестабилност не дойде от снощи, тя се гласи от няколко месеца. Предстоят чисто битови проблеми за фирмите, които зависят от бюджета като изпълнители на обществени поръчки. Ако градите бизнеса си на тази основа, разбира се, ще имате проблем, когато правителството пада", коментира той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистът допълни, че ако свързваме бюджета с реформаторска икономическа политика, мнозинството, което си отива, не е било реформаторско. „Така че няма да изгубим шансове за реформи със загубата на този бюджет“, каза той.

„Не бих могъл да кажа колко зле ще станат нещата, но те със сигурност не бяха много положителни от гледна точка на промяната на бизнес средата към по-добро“, допълни Стоев. „Защо смятаме, че средата беше много добра вчера, та днес да се е променила към по-лошо“, попита той.

Анализаторът допълни, че все пак трябва да мислим за бизнеса, който е експортно ориентиран и плаща осигуровки.

Според него се очаква плановете за рефинансиране на дълга и за емисии на нов дълг да бъдат затруднени в сегашната политическа среда – те по-скоро ще бъдат отложени във времето.

На второ място трябва да отчетем дали инвеститорите не са склонни да преразгледат своите намерения да инвестират в България. Предстои да видим колко тежка ще е тази политическа криза, каза той.

При предсрочни избори ще видим една класическа ситуация, която сме виждали и преди. Ако обаче влезем в спирала на непрекъснати избори на всеки 6 или 12 месеца, това сериозно ще затрудни шансовете на България да расте по-бързо, смята икономистът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички