Икономисти: Хората в София вече живеят като европейци


Икономисти: Хората в София вече живеят като европейци
Снимка: БГНЕС

3163

Столичани живеят вече като европейци. Изводът е от годишното изследване за развитието на регионите в България на Института за пазарна икономика.

Следкризисното възстановяване предстои за 19 от областите на страната, а за една трета от регионите икономически напредък няма, коментира главният икономист на института Десислава Николова пред националното радио.

"Това, което виждаме за София, е, че София вече е Европа. Брутен вътрешен продукт на глава от населението, който е равен на средноевропейския към 2014 година, но това изобщо не може да се каже за по-голямата част от страната, където между 20 и 40 процента от средноевропейските нива на доходи са достигнати към момента, тоест има едни много по-ниски стойности", каза Николова.

В същото време, в дъното на класацията за пета поред година остават Разград и Силистра, както и регионът на Северозапада. Там темповете на растеж вече трудно могат да се възстановят.

"Това изоставане се отнася и за икономиката, и за социалното им развитие, там инвестиции общо взето няма, трудовият пазар е в изключително тежко състояние, там и хора вече почти няма. И, за съжаление, в тези области според нас вече е достигната една критична точка, отвъд която бърз темп на растеж много трудно може да бъде достигнат", каза още Николова.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички