Има ли нитрати в зелената салата?


Има ли нитрати в зелената салата?
Снимка: Getty Images

4834

Има ли нитрати в зеленчуците, които купуваме от пазара? Най-често количеството на нитратите е по-високо при листните зеленчуци. В списъка на „опасните” влизат марули, салата айсберг, рукола и спанак – затова трябва да сме изключително внимателни, когато купуваме от тях за трапезата.

При последните изследвания на Агенцията по храните от 80 проби наднормено съдържание на нитрати откриват само в една проба спанак.

Екип на Нова телевизия и експертите от Агенцията по храните са изследвали най-често купуваните зеленчуци в този сезон.

От проверените от началото на годината на границата над 15 хиляди пратки с плодове и зеленчуци пестициди са открити в 33 пратки – основно вносни лимони, нар и пипер. Според експерти обаче при много по-ниски от разрешените нива се достига до вредни ефекти за здравето ни, като анемия, стомашни проблеми и дори отравяния. Още по-големи са рисковете при децата, за които допустимото съдържание на нитрати е много по-малко.

Взимат се проби с тегло около килограм. Избира се част от пробата и се потапя във вода. 20 минути по-късно се добавят реактивите. След това започва и реалното изследване на сместа за нитрати.

„По-голямото количество се натрупва, когато се обработват земеделските площи с минерални торове, когато не се спазват добрите земеделски практики – може да има натрупване на нитрати”, обясни инж. Елка Темелчева от Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол в БАБХ.

Повече нитрати се трупали през зимата, когато производителите използвали и повече химикали в оранжериите. На борсата край Първомай и търговци, и производители са категорични, че нитрати в салатата няма. Не толкова сигурни обаче са купувачите. Според производителите торовете, с които се третират вносните зеленчуците, са различни от нашите и затова нитратите в тях са с пъти повече.

Един от зеленчукопроизводителите обаче смята, че пътят на салатата от оранжерията до сергиите на пазара е непредсказуем. А резултатът от изследването показва:

„Всичко е под пределно допустимите концентрации. Проблемът е, когато нитратите преминат в нитрити – те са вещество, което при висока температура възпрепятстват движението на кислорода в кръвта”, обясни инж. Теумелчева.

При 80 изследвани проби през миналата година инспекторите откриват свръх съдържание на нитрати в една – със спанак. Доказано е, че нитратите не са токсични. При определени условия те се редоцират в нитрити, които всъщност са опасните. Това става при висока температура, съхраняване на продуктите в найлонови торбички и други. Нитритите са опасни, защото се свързват с хемоглобина и пречат той да пренася кислород. Настъпва тъканен глад за кислород, което е болестно състояние, особено опасно за малките деца. Още по-опасно е когато тези нитрити реагират с амините от храната.

Експертите съветват да белим кората на зеленчуците или да премахваме най-горните листа, преди да правим салата, защото там се натрупват най-много нитрати. Затова е добре да накисваме салатата преди да стигне до трапезата. На пазара потребителят трудно се ориентира коя салата е българска и коя внос. Често дори зеленчуци от Турция, Гърция и Македония са предлагани като родни, тъй като се търсели повече.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички