Има реални предпоставки за поскъпване на хляба


Има реални предпоставки за поскъпване на хляба
Снимка: Pixabay

2607

Има предпоставки цената на хляба да се увеличи. Влияние оказва увеличението на цената на природния газ и електричеството. Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в село Могилово, цитиран от БНТ.

"Темата за цената на хляба е наистина чувствителна. В момента имаме едни достигнати нива на пшеницата, които са близо 350 лв. на килограм, при стартиране на кампанията от около 250-295 лв., което в увеличение от близо 20%. Има реални предпоставки в рамките на производството на хляба да се увеличава цената", заяви Порожанов. Той ще се срещне и с финансовия министър Владислав Горанов, за да дискутират ДДС за хляба.

Порожанов коментира, че през последните години консумацията на хляб у нас е спаднала от 109 кг на човек от населението на осемдесет и няколко килограма на човек. "Започнал съм разговори с веригите. Ще предложа на премиера, след като направя индивидуалните срещи, да направим и при него среща именно по цените на хляба", добави министърът.

Очакваното производство на пшеница през тази година е 5.4 млн. тона, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите, представени на Консултативния съвет по зърното преди два дни. С около 25% по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г. При фуражната цената е средно 318 лв./т сега при 254 лв./т преди година. Хлебният баланс е в нормата.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички