Имате климатик? Чакайте с 8% по-високи сметки за ток

Имате климатик? Чакайте с 8% по-високи сметки за ток
Източник: Thinkstock Images

С около 8% по-високи сметки за ток може да очакват потребителите с климатици това лято. Това прогнозира бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков.

Дръжте климатиците на не по-малко от 27 градуса, посъветва експертът. По думите му поддържането на 18 градуса през лятото е ненужно и опасно.

Много е важно редовно да се почиства филтърът на вътрешното тяло на климатиците. Задължително трябва да се почиства и повърхността на топлообменниците на външните тела, допълни Божков. По думите му годишно се инсталират около 90-100 000 климатици в България, предаде bTV.

Към съветите за по-ниски сметки за ток в летните жеги експертите добавят и пускането на щори през деня, използването на уреди с висок енергиен клас, често размразяване на хладилника и поддържането на по-ниска температура на пералнята, сушилнята и миялната.

„Периодът е отпускарски. Ако ни няма 1-2 седмици вкъщи, е добре да се изключи централно някой от уредите. Ефектът е много голям, това важи и за офисите”, заяви д-р инж. Здравко Георгиев, изпълнителен директор, Софийска енергийна агенция – Софена.

Във връзка с повишеното потребление на ток през лятото еленко Божков изтъкна, че притеснителното е, че в момента част от базовите ни мощности са в планови ремонти.

Лекарите съветват в жегите да се върви по сянката, да се приемат много течности и да се подържа по- ниска околна температура.

Климатикът е полезен, но крие и рискове от алергични заболявания, простудни заболявания, инфекция на горни и долни дихателни пътища и може да бъде и вреден, ако не се използва рационално.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.