Имотите в София продължават да поскъпват, ето кои са най-желаните квартали


Имотите в София продължават да поскъпват, ето кои са най-желаните квартали
Снимка: БГНЕС

13419

Цените на имотите в София продължават да растат и през третото тримесечие на годината. Средната стойност на продадените апартаменти в столицата е 930 евро/кв.м, като увеличението е с 3,3% на тримесечна база и със 17% на годишна.

Средната крайна цена на закупените апартаменти в София за периода юли-септември е 94 400 евро при 87 100 евро през второто тримесечие на годината и 79 800 евро в началото на 2016, сочат данни на брокерската агенция Bulgarian Properties. Това показва, че и бюджетите, които купувачите отделят за покупка, нарастват.

Изчисленията по данни на Агенцията по вписванията сочат, че през третото тримесечие на 2016 г. темпът на нарастване на продажбите в столицата се е ускорил. Вписаните продажби на имоти са се повишили с 9.5% на годишна база при ръст на продажбите с 5.3% през второто тримесечие. Вписани са 6 073 продажби при 5 063 за същия период на 2015 г. Тук следва да се отбележи, че реалният ръст на продажбите е доста по-голям поради множеството сделки с имоти в сгради в процес на строителство, които ще бъдат вписани при прехвърляне на собствеността на по-късен етап.

Реализираните продажби на жилища ново строителство продължават да съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м. Купувачите са силно ориентирани към имоти ново строителство, като голяма част от покупките са „на зелено“.

Закупени жилища

Двустайните и тристайните апартаменти съставляват съответно 37% и 34% от реализираните продажби през изминалите месеци. Делът на апартаментите с 3 и повече спални нараства на 20% от общите продажби, което отразява стремежа на купувачите към покупка на по-просторни и съвременни жилища. Повечето от тях са в новостроящи се сгради, които са все още в ранен етап на реализация и дават възможност за обединяване на апартаменти с цел постигане на по-голяма жилищна площ с повече помещения според нуждите на купувачите.

Средната площ на закупените жилища през изминалите месеци е 85 кв.м. Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж, а тухлените сгради имат тотално превъзходство през изминалите месеци. Отстъпките от офертните цени са минимални - в рамките на 1-2%.

Към момента средният срок за реализация на имот в София е 150 дни, което е доста дълъг период и показва, че има прекомерен оптимизъм в офертните цени на имотите и те трябва да бъдат определяни внимателно с оглед на текущите тенденции, за да може да се постига продажба на имота в разумен срок.

Търсене по квартали

Кв. „Кръстова вада“ и районите по протежението на бул. „Черни връх“ и около мол Paradise продължават да привличат особено голям интерес, който е допълнително подпомогнат от откриването на новата метростанция. Развитието на този район е достатъчно видимо и той вече се установи като един от най-предпочитаните райони в София поради комбинация от наличие на метро, близост до Южния парк, търговски център с магазини и удобства за живущите.

Друг район около Южния парк, който е изключително атрактивен за купувачите, е квартал "Гоце Делчев" - наличието на голямо търсене и ограниченото предлагане в този район доведе до продажби на по-високи от средните за София цени - над 1000 евро/кв.м.

Кв. „Манастирски ливади“ в последните месеци също привлича голям интерес от страна на купувачите. Постепенно се изчиства лошия имидж на квартала на презастроен и без инфраструктура, тъй като предходната вълна ново строителство вече е абсорбирана, инфраструктурата и цялостният облик на квартала постепенно се подобрява. Наред с това започна нова вълна ново строителство, голяма част от което вече е в напреднал етап на строителство и е на цени от около 800 евро/кв.м., които са привлекателни и достъпни за купувачите и особено за тези, които търсят по-просторни жилища.

„Витоша“ е друг квартал с преобладаващо ново строителство, който през последните месеци започва да привлича все по-голям интерес. Цените на имотите (от около 750 евро/кв.м. за ново строителство) и близостта до основни пътни артерии и сравнително бързото придвижване до централните градски части са сред основните причини за това. Към тези тенденции можем да добавим и Студентски град, в който има ясно обособени зони с развиващо се ново строителство на изгодни цени, което също представлява интерес за купувачите, особено за младите семейства.

„Лозенец“ и Център продължават да държат лидерството по най-високи цени на жилищата – средната покупна цена през изминалите месеци там е между 1 200 и 1 500 евро/кв.м. Към тях можем да добавим и традиционно скъпите и предпочитани квартали „Иван Вазов“ и „Изток“, в които цените на имотите са на сходни нива.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички