Индонезия сключила данъчно споразумение с Google


Индонезия сключила данъчно споразумение с Google
Снимка: iStock/Guliver

2213

Индонезия е сключила данъчно споразумение с Google за 2016 г. Това разкри министърът на финансите на страната, след продължил месеци спор за твърденията, че интернет гигантът не е платил достатъчно за годината на правителството, предава Reuters.

Високопоставен данъчен служител заяви през септември, че Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, планира да преследва Google за просрочени данъци за пет години, а компанията може да се изправи пред задължението да плати повече от 400 млн. долара само за 2015 г., ако бъде открито, че е избягвала плащания.

"Вече имаме споразумение с тях от 2016 г. Но не можем да разкрием каква е сумата“, заяви финансовият министър на Индонезия Сри Мулиани Идравати.

Не е ясно дали двете страни са в конфликт за данъците на Google за предходни години. Технологичната компания не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Индонезия бърза да повиши събираемостта на данъците, за да намали бюджетния си дефицит и да финансира амцициозната си програма за инфраструктура. Други правителства по света се стремят също да ограничат избягването на данъци от различните корпорации.

Данъчните власти в Индонезия са изчислили, че общите рекламни приходи на индустрията в страната са достигнали 830 млн. долара, като на Google и Facebook се падат около 70% от тях.

 

Но Google направи съвместно проучване със сингапурския държавен инвеститор Temasek, което твърди, че индонезийския пазар на дигитална реклама е достигнал 300 млн. долара през 2015 г.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички