Инфлацията расте за втори пореден месец

Инфлацията расте за втори пореден месец
Източник: iStock/Guliver

През февруари потребителските цени в България нарастват за втори пореден месец, което показва засилване на инфлационния натиск.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през февруари с 0,5% спрямо януари, когато нарасна с 0,6%, отбелязвайки второ поредно увеличение от началото на годината, сочат данни на НСИ.

На годишна база инфлацията през февруари се ускорява до 3,2% от 3,0% през предходния месец, отчитайки най-силен растеж от октомври 2018-а, когато индексът на потребителски цени нарасна до петгодишен връх от 3,7% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода март 2018 - февруари 2019 нараства с 3,0% спрямо периода март 2017 - февруари 2018 година.

През февруари цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с цели 1,7% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - с 0,2%, а цените на облеклото и обувките се понижават с 2,1 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от януари, тези за здравеопазване се увеличават с 0,1%, докато транспортните цени нарастват с 1,2 на сто.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.