Инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в еврозоната

Инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в еврозоната
Източник: iStock

Инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в еврозоната. Потребителските цени у нас нарастват с 2.8% през март 2019 г., което е с почти 1% повече спрямо същия месец на 2018 г., показват данните на Евростат.

Инфлацията в еврозоната през март се запазва на ниво от 1.4% - абсолютно същата стойност спрямо година по-рано. На месечна база се наблюдава незначително забавяне от 0.1 процентен пункт.

Спрямо февруари 2019 г. цените са се увеличили с 1%, предава БГНЕС. 

Потребителските цени без включването на волатилни фактори като цената на енергоносителите, храните и алкохола (индексът CPI Corе, който се следи от Европейската централна банка), са се покачили през март с 0,8% на годишна база. Те са съвпаднали с предварителните данни и консенсусната прогноза.

Цените на храните, алкохола и цигарите са поскъпнали през март с 1,8% в сравнения със същия месец на 2018 г. Енергоносителите са поскъпнали с 5,3%, услугите – с 1,1%.

В 28 страни-членки на ЕС през март увеличаването на цените на годишна база е 1,6% след сходно повишение месец по-рано. На месечна база те са скочили с 0,8%.

Най-ниска инфлация на годишна база е регистрирана в Португалия (0,8%) и Гърция (1%). Най-високият ръст на потребителските цени е регистриран в Румъния (4,2%), Унгария (3,8%) и Холандия (2,9%).

В Германия годишната инфлация през март се е забавила до 1,4% от 1,7% месец по-рано, във Франция – до 1,3% от 1,6%. В Италия инфлацията остана на нивото от февруари – 1,1%. В Испания пък се наблюдава поскъпване на цените до 1,3% от 1,1% през февруари.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.