Институционални трикове за данните за мръсния въздух


Институционални трикове за данните за мръсния въздух
Снимка: Getty Images / Guliver

2522

Публичният достъп до часовите стойности за замърсяване на въздуха трябва да бъде осигуряван от общините. Това е новото оправдание на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС), предаде "Дневник". Припомняме, че тя беше осъдена на първа инстанция за отказ на достъп до тази информация.

Агенцията обяснява, че чрез националната система за контрол качеството на въздуха тя предоставя в реално време на съответните общини часови стойности от автоматичните измервателни станции. "Общините от своя страна са задължени да предоставят тази информация на обществеността също в реално време чрез информационни табла или на интернет страниците си", пише в писмо на ИАОС.

Почасовата информация за замърсяването позволява да се следи в кои часове въздухът навън е опасно мръсен и да се вземат съответните мерки. Властите предпочитат среднодневните данни, тъй като при тях пиковите стойности се балансират с останалите часове. "Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите", предупреждават от природозащитната организация "За Земята", пише в. "Сега".

Данните за замърсяването на въздуха са от ключово значение за делото срещу страната ни в съда на ЕС. България трябва да докаже, че дните с превишение на нормите намаляват. Правозащитници от години твърдят, че в Пловдив това е постигнато с преместването на една от измервателните станции в паркова зона.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички