Интересът към iPhone намалява, Apple сваля цените


Интересът към iPhone намалява, Apple сваля цените
Снимка: Getty Images/Guliver

3685

Продажбите на iPhone през последното тримесечие намаляха, както и приходите и печалбата на компанията-производител Apple.

Приходите за тримесечието възлизат на 84,31 млрд. долара, докато година по-рано бяха 88,293 млрд., т.е. бележат спад от почти 5%. Оперативната печалба на компанията е намаляла с 11,1%, до 23,346 млрд. долара, а чистата печалба регистрира спад от 20,1 до 19,965 млрд. долара, пише TechNews.

Прави впечатление, че докато продажбите в Северна Америка, Южна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион са нараснали леко, в останалите региони те намаляват, като спадът е най-силно изразен в Китай – с почти 27%.

В отчета на Apple за първи път липсват данни за броя на продадените устройства. Приходите от iPhone падат с 15% през тримесечието до 51,98 млрд. долара. При останалите продукти е налице ръст – продажбите на Mac се увеличават с 9%, на носими джаджи, устройства за дома и аксесоари – с 33%, на таблети iPad – със 17%, а приходите от услуги са се увеличили с 19%.

В коментар на резултатите пред инвеститори шефът на Apple Тим Кук направи революционно изявление. Той обяви, че компанията ще намали цените на iPhone в някои региони извън САЩ – до нива, преди скорошните трусове в курсовете на валутите.

Тим Кук призна, че Apple преразглежда ценовата си политика за смартфоните. Цените вече няма да свързани тясно със стойността на американския долар, а вместо това ще се определят в местна валута за всеки регион поотделно. Засяга няма информация кои пазари ще се възползват от новата ценова политика.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички