Инвестициите в "умни" градове ще достигнат 80 млрд. долара през 2018 г.

Инвестициите в умни градове ще достигнат 80 млрд. долара през 2018 г.
Източник: iStock/Guliver

Нараства интересът към технологиите за реализация на проекти за умни градове, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC, който дава прогноза за пазара през настоящата и близките години.

Разходите, свързани с инициативи по създаване на интелигента градска инфраструктура, ще възлязат на 80 млрд. долара през 2018 г. Темпът на инвестициите ще нараства и към 2021 г. вложенията в тази сфера ще достигнат 135 млрд. долара, прогнозира IDC, цитирана от TechNews.

Напоследък програмите за умния град еволюираха от серия отделни проекти в обширен, растящ пазар, който ще привлече значителни технологични инвестиции през 2018-а и следващите години.

Към стратегическите направления, които привличат най-големи инвестиции, анализаторите причисляват интелигентните системи за управление на транспорта, обезпечаване на обществената сигурност, непрекъснатата работа на енергийния сектор и друга градска инфраструктура.

От гледна точка на разходите, водещи сценарии за използване на технологии за умния дом се очаква да станат системите за управление на пътния трафик и градския транспорт, организацията на фиксирано видеонаблюдение, интелигентното умно осветление и мониторингът на околната среда.

Приоритетите в различните страни могат да са различни, отбелязва IDC. Така например, САЩ и Западна Европа планират най-големи инвестиции в проекти за умна транспортна инфраструктура, докато приоритет за Китай е фиксираното видеонаблюдение, а Япония се фокусира върху екологичния мониторинг.

Като най-голям пазар на технологии за умния дом се очертават САЩ, където през 2018 г. ще бъдат изразходвани от порядъка на 22 млрд. долара за проекти в тази област. Китай е на второ място с прогнозируем обем на инвестициите за умни градове в размер на 21 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • ankvothe

    ankvothe
    Покупаем неликвиды красителей http://ckpiz.info/page/pokupaem-nelikvidi-krasitelej/ .