Инвестициите в "умни" градове ще достигнат 80 млрд. долара през 2018 г.


Инвестициите в "умни" градове ще достигнат 80 млрд. долара през 2018 г.
Снимка: iStock/Guliver

3079

Нараства интересът към технологиите за реализация на проекти за умни градове, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC, който дава прогноза за пазара през настоящата и близките години.

Разходите, свързани с инициативи по създаване на интелигента градска инфраструктура, ще възлязат на 80 млрд. долара през 2018 г. Темпът на инвестициите ще нараства и към 2021 г. вложенията в тази сфера ще достигнат 135 млрд. долара, прогнозира IDC, цитирана от TechNews.

Напоследък програмите за умния град еволюираха от серия отделни проекти в обширен, растящ пазар, който ще привлече значителни технологични инвестиции през 2018-а и следващите години.

Към стратегическите направления, които привличат най-големи инвестиции, анализаторите причисляват интелигентните системи за управление на транспорта, обезпечаване на обществената сигурност, непрекъснатата работа на енергийния сектор и друга градска инфраструктура.

От гледна точка на разходите, водещи сценарии за използване на технологии за умния дом се очаква да станат системите за управление на пътния трафик и градския транспорт, организацията на фиксирано видеонаблюдение, интелигентното умно осветление и мониторингът на околната среда.

Приоритетите в различните страни могат да са различни, отбелязва IDC. Така например, САЩ и Западна Европа планират най-големи инвестиции в проекти за умна транспортна инфраструктура, докато приоритет за Китай е фиксираното видеонаблюдение, а Япония се фокусира върху екологичния мониторинг.

Като най-голям пазар на технологии за умния дом се очертават САЩ, където през 2018 г. ще бъдат изразходвани от порядъка на 22 млрд. долара за проекти в тази област. Китай е на второ място с прогнозируем обем на инвестициите за умни градове в размер на 21 млрд. долара.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички