Инвеститорите се изтеглят от Русия

Инвеститорите се изтеглят от Русия
Източник: iStock/Guliver

За седмицата, приключила на 20 февруари, клиентите на фондове, ориентирани към Русия, са изтеглили от тях 127 млн. долара. Седмица по-рано сумата била едва 15 милиона. Това пише руското издание "Комерсант", цитирано от "Фокус.

Бягството от руския финансов пазар започва поради засилването от риска за разширяване на антируските санкции, обяснява изданието. В частност става дума и за възможните подготвяни антируски санкции във връзка с инцидента със задържането на украински моряци и кораби в Керченския пролив.

Инвеститорите също така били стреснати от решението на конгресмените на САЩ да внесат за разглеждане законопроект, предполагащ въвеждане на санкции срещу банковия и енергийния сектор на Русия.

Вестникът отбелязва, че изнервеност в инвеститорите е добавило и задържането в Русия на Майкъл Калви – основател на един от най-отдавнашните и най-големи фондове за директни инвестиции на руския пазар Baring Vostok.

“Ситуацията около г-н Калви предизвиква недоумение на пазара, той е добре известен и на вътрешните, и на международните инвеститори. Компанията му е една от не многото, които продължават да работят в русия, независимо от никакви сътресения и санкции. Безусловно, тази ситуация не подобрява инвестиционния климат“, цитира вестникът шеф на голяма руска компания.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.