Инж. Лазар Лазаров е разследван за нередности при строежа на АМ "Марица"


Инж. Лазар Лазаров е разследван за нередности при строежа на АМ "Марица"
Снимка: БГНЕС

3603

Инж. Лазар Лазаров е човекът, който е обект на разследване за нередностите при изграждането на лот 1 от АМ "Марица". Това уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Освен сигнала от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности по АМ "Марица", е имало и сигнал от двама депутати през юни 2016 година, стана ясно от думите ѝ.

На 17 септември специализирано звено „Антикорупция“ започна разследване за безстопанственост и длъжностни престъпления за лот 1 от АМ „Марица“ от Димитровград до Оризово. Това са 31 километра, уточни Арнаудова пред БНТ. Това, което мога да съобщя, е, че след проведеното разследване достигнахме до информация за изхарчени над 50 млн. български лева абсолютно в нарушение на закона, каза говорителят на прокуратурата.

Отсечката на АМ "Марица" е трябвало да бъде да бъде изградена за 25 месеца от италианска компания - "Кооператива Муратори § Чементисти - Чи Ем Ди". Самият изпълнител е посочил форсмаржорно обстоятелство – влажна есен и зима на 2011-2012 година - преовлажняване на почвата.

Вместо да възложи стабилизиране на почвата, АПИ сключва договор с търговско дружество „Пътища - Пловдив“. Дружеството е свързвано със скандалния бизнесмен Методи Бачев, който нашумя след обида на тема "секс" към Бойко Борисов, а до 2014 година беше в сферата на влияние на Георги Гергов. До 2014 година в Съвета на директорите на "Пътища - Пловдив" присъстват имената на Цветомир Георгиев Гергов и Тодор Георгиев Гергов. На специален въпрос на Нова телевизия дали срещата между Сашо Дончев и Сотир Цацаров, организирана с посредничеството на Георги Гергов, не е направена точно заради разследванията срещу КЕВР и АПИ, Румяна Арнаудова отговори, че няма да коментира и увери, че няма натиск върху работата на прокуратурата.

При среща с Лазар Лазаров в качеството му на ръководител на АПИ от дружеството са казали, че това ще струва 50 млн. лв. На служителите в АПИ е възложено да започнат процедура с тази прогнозна стойност. Печели „Пътища - Пловдив“. В рамките на около 2 месеца са извършени някакви дейности, но това не е изграждането на пътя. Платени са точно 51 млн. лв. Количествено-стойностна сметка не е изготвена, няма и никакви документи, заяви Румяна Арнаудова. Италианската компания не е извършила каквито и да било действия. Реално дейностите са извършени от "Пътища Пловдив" и "Агромах", твърди прокуратурата. "Агромах" е основната фирма на Бачев.

Имало е дружество, което е контролирало извършването на дейностите. Дружеството е едно и също.

На 31 август е изплатена последната сума по тези 51 милиона лева. В момента на тези действия това лице (бел. ред. - инж. Лазар Лазаров) е служител. Той напусна - мотивира лични причини малко преди стартирането на разследването, каза още говорителят на главния прокурор. На въпрос на водещия дали това е инж. Лазар Лазаров, Арнаудова отговори положително.

За финал Румяна Арнаудова потвърди, че и днес (26 април) прокуратурата ще има акция - във връзка с безстопанственост при сключване на неизгодни договори, а въпросната агенция всъщност имала капацитет да се справи сама.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички