Ирак реконструира най-голямата си петролна рафинерия

Ирак реконструира най-голямата си петролна рафинерия
Източник: Getty Images / Guliver

Ирак започна да реконструира обекта, който – преди да бъдат нанесени щети – беше най-голямата петролна рафинерия в страната.

Рафинерията беше увредена при интензивните боеве между правителствената армия и екстремистите от „Ислямска държава“, припомня БГНЕС.

Според министерство на петрола целта е в началото на следващата година един от блоковете на рафинерията, който ще произвежда по 70 000 барела на ден, да започне да функционира, заяви говорителят на министерството Асем Джихад.

Построена през 1975 г. и разположена на 200 км. северно от Багдад, рафинерията произвеждаше между 250 000 и 300 000 барела дневно, преди силите на ИД да я завземат през юни 2014 г. Правителствените войски си върнаха контрола върху обекта и град Баиджи през октомври 2015 г. след ожесточени сблъсъци с джихадистите, но на съоръжението бяха нанесе големи щети.

Град Баиджи беше почти разрушен по време на кампанията на иракската армия за възстановяване на контрола върху градовете и селищата, контролирани от ИД. През 2016 г. градът беше обявен за бедствена зона от парламента.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.