Ирански компании инвестират в българския млекопреработващия сектор


Ирански компании инвестират в българския млекопреработващия сектор
Снимка:

2670

Броят на млекопреработвателните предприятия в България е 313, като заетите в тях са близо 8 300 човека. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-ирански бизнес форум в София. За участие в него в страната ни са представители на 15 ирански компании от млекопреработващия сектор, които проучват възможностите за партньорство и инвестиции в България, съобщиха от Министерството на икономиката.

„Производството на мляко има стратегическо значение за България и страната ни разполага с много сериозни традиции в сектора“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му се полагат последователни усилия за инвестиции във високото качество на генетичния материал, модернизиране на земеделските стопанства, пунктовете за събиране на млякото и инсталации за преработка на млечни продукти, както и насърчаването на търговията, особено на износа. „В този смисъл, българските компании имат какво да предложат по отношение на съвременно оборудване и технологии за автоматизиране на производството и качествен контрол“, допълни българският заместник-министър. Той изрази надежда повече ирански компании да се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции, и в други сектори от взаимен интерес.

„За първата половина на 2017 годината ръстът в търговията между България и Иран е над 80%“, каза още Александър Манолев. Българският износ е на стойност 38.7 млн. щ.д., отчитайки ръст от 38.5% на годишна база и се състои основно от химични торове, пътнически автомобили и крикове. От своя страна вносът от Иран регистрира 165%-но увеличение, достигайки 40.1 млн. щ.д. за първите шест месеца на 2017 г., в резултат най-вече на внесените в България нефтени масла. Други ирански стоки, реализирани на българския пазар в този период са полимери, флоатно стъкло, фурми, грозде и др., стана ясно по време на събитието.

Бизнес форумът се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, като в откриването се включиха и представители на Посолството на Ислямска република Иран в България, на иранската организация за малки и средни предприятия, и др. Всички официални лица от българска страна поднесоха съболезнования и съпричастност към иранския народ за причинените човешки жертви и разрушения след силното земетресение през изминалата нощ.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички