Искат ли наистина британците втори референдум за Brexit?


Искат ли наистина британците втори референдум за Brexit?
Снимка: Getty Images/Guliver

3255

Дали наистина се увеличава подкрепата за нов референдум, анализира британският вестник The Guardian.

Проучванията показват, че през последната година британците не мислят, че Brexit се управлява добре, но това не беше съпроводено с желание за повторно провеждане на референдум. По-новите проучвания обаче започнаха да показват различна картина.

През юли YouGov установи, че 42% от обществеността са в полза на ново гласуване, в сравнение с 40%, които са против. През април 2017 г. само 31% от хората подкрепиха втори референдум.

По-нататъшното проучване на кампанията за втори референдум бе подкрепено от перспективата за липса на споразумение. В анкета на YouGov с повече сред 10 000 души 50% заявиха, че в случай на неуспех при преговорите, трябва да има ново гласуване.

Кой подкрепя новото гласуване?

През последните месеци идеята за ново гласуване относно условията на сделката с ЕС след напускане спечели политически поддръжници и знаменитости, както и дарения от бизнеса.

Бившият секретар на образованието Джъстин Грийндинг е най-високопоставеният консерватор, подкрепящ нов вот. Редица политици от Лейбъристката партия подкрепят втори референдум, включително Чука Умуна и Тони Блеър, както и либералните демократи и Зелената партия.

Известни личности, сред които Гари Линекер, Габи Логан и сър Патрик Стюарт, участват в агитацията.

Огромни дарения са направени за кампании за повторно провеждане на гласуването. Съоснователят на Superdry Джулиън Дюнкертън дари 1 млн. паунда, а милиардерът филантроп Джордж Сорос даде 500 000 британски лири на про-ЕС група "Най-доброто за Великобритания".

Как ще сработи вторият референдум?

Единственият възможен път за втори референдум преди крайния срок на Brexit през март ще бъде, ако Тереза Мей не е в състояние да прокара през парламента каквато и да е версия на сделка за напускане, за която успее да постигне съгласие с Брюксел. Ако няма парламентарен път за преодоляване на застой, може да има референдум или общи избори, макар и двете да останат малко вероятни.

От кампанията заявиха, че предложеното за гласуване трябва да бъде избор между евентуалната сделка на Мей и оставането в ЕС - нещо, което привържениците на Brexit никога няма да приемат. Друг вариант е идеята за "преференция", в която гласоподавателите могат да избират от три варианта по ред на предпочитание: няма сделка, сделката на Мей или оставане в ЕС.

Какви са пречките?

Все още няма мнозинство в парламента за втори референдум. По-голямата част от депутатите вероятно ще бъдат инстинктивно несигурни относно идеята за второ гласуване и реакцията, която би могла да предизвика.

Лейбъристите се надяват да наложат общи избори, а не референдум. Времето изтича за нов референдум - законодателството за последния отне седем месеца, за да се премине през парламента. Дори и да може да се ускори, е трудно да се види как може да се проведе гласуване без известно удължаване на срока на член 50.

Какво би направила Европа?

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че ЕС може по принцип да удължи срока на член 50 за приемане на втори референдум, макар и не без затруднения.

Всяко удължаване би имало ефект върху изборите за ЕС през 2019 г. и за всеки преходен период след Brexit, който трябва да приключи през декември 2020 г. по настояване на ЕС поради бюджетния период на блока.

Ако вторият референдум доведе до оставане, няма гаранция, че ЕС няма да се стреми да наложи някои условия за продължаващото членство на Великобритания.

Източник: "Фокус"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички