Исландия става все по-популярна туристическа дестинация


Исландия става все по-популярна туристическа дестинация
Снимка: iStock/Guliver

4441

Ако попитате случайно избрана група хора през последните пет години, коя страна биха искали да посетят, Исландия определено ще излезе в челната петица. Най-новите данни за туризма показват интерес към посещенията в страната, според американското издание USA Today.

През 2018 г. 2,3 милиона души са посетили Исландия, с 5,5% повече от предходната година, според Исландския туристически съвет, но това увеличение е по-ниско в сравнение с интереса, на който северния остров е свикнал да се радва.

"През последните години туризмът в Исландия се разраства бързо, като средният годишен ръст на туристическите посещения от над 25% от 2013 г. достига своя връх през 2016 г. с 38% ръст", казва Инга Хлин Палдоттир, директор на сайта „Посетете Исландия“. "И за американските туристи, столицата на Исландия остава сред 50-те най-популярни международни дестинации“, добавя Дженифър Дом, ръководител на рекламен туристически офис Северна и Южна Америка на компанията Hotels.com.

Дом казва още, че глобалните търсения на Гренландия в Hotels.com са отбелязали ръст от 52% през 2018 г., докато търсенията за Исландия са се увеличили само с 17%.

"Виждаме повече "Instagram-фенове" да проявяват интерес към отдалечени дестинации през последната година, включително към Гренландия", каза Дом.

Други данни от Hotels.com показват, че пътниците от Северна Америка напоследък търсят пътувания в страни като Ирландия, Турция и Япония. Посетителите на Токио, Осака и Киото са нараснали с почти 9% през миналата година с рекорден брой от близо 32 милиона посещения.

Исландия е скъпа

Засега интересът на туристите не изчезва, но това може да се промени.

Пътуващите в Исландия започват да харчат по-малко, докато посещават страната, според Рошел Търнър, директор по изследванията на Световния съвет по туризъм /ССТ/.

Търнър заяви пред USA Today, че "разходите за всеки посетител намаляват", а туристите съкращават обиколките на страната и основно пътуват до Рейкявик и районите около южното крайбрежие, за разлика от други места в Исландия.

Цените на хотелите и ресторантите в Исландия са едни от най-високите в Европа, като разходите за настаняване се удвояват през последното десетилетие, според доклад на ССТ от октомври 2018 г.

Данните от ценовия индекс на Hotels.com показват, че средната цена на нощувка за петзвездни хотели е намаляла до 478 долара през 2018 г. докато през 2017 г. туристите от САЩ са плащали по 550 долара на вечер за същата услуга.

"Растежът е намален отчасти и поради намалелия брой полети на местната нискобюджетна самолетна компания, но други компании увеличават полетите си до Исландия, така че очакваме положителна промяна“, отбеляза Търнър.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички