Испания пак ще надвиши бюджетния дефицит


Испания пак ще надвиши бюджетния дефицит
Снимка: Getty Images / Guliver

2146

Испания няма да успее да се вмести в рамките на прогнозирания по-рано бюджетен дефицит от 3,1% догодина. Това призна в свой нов анализ испанското финансово министерство.

Според новата прогноза догодина Испания ще има бюджетен дефицит от 3,6% от БВП, съобщава EurActiv, цитиран от Actualno.com.

Като основна причина за ревизирана в песимистична посока прогноза, Мадрид посочва неуспеха да бъде съставено действащо правителство след два поредни предсрочни парламентарни вота.

След шест години на рецесия, през 2015 година Испания отчете 5,1% бюджетен дефицит. За тази година целта е дефицитът да бъде до 4,6%, през 2017 година целта беше 3,1%, което явно няма да бъде изпълнено, а през 2018 година – 2,2%. Припомняме, че заедно с Португалия, Испания се отърва от глоба от страна на ЕК заради прекомерен бюджетен дефицит.

Същевременно Италия оповести държавния си бюджет за догодина, като основната надежда на италианския премиер Матео Ренци е да убеди ЕК да приеме минималното орязване на разходите. В италианския бюджет има повишение на разходите за здравеопазване и пакт от 7 млрд. евро за следващите три години, които е предвиден за пенсионна реформа. Италия очаква 2,3% дефицит от БВП през следващата година, което е с 0,3% повече от предишната прогноза. Прогнозата е направена на базата, че италианската икономика ще отбележи ръст от 1% - повече от доста икономически прогнози.

 

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички