Истанбул е заплашен да остане без вода

Истанбул е заплашен да остане без вода
Източник: Getty Images

Най-големият град в Турция - Истанбул скоро може да се сблъска с недостиг на вода, предупреждават експертите, съобщава БГНЕС.

Нивата на водата в язовирите, снабдяващи мегаполиса, спаднаха до 43,51% на 23 октомври и прогнозираната липса на валежи през следващите месеци може да наложи предприемането на мерки за пестене на вода. Градът е изправен пред сух период, въпреки някои безпрецедентни валежи по-рано през сезона.

Адил Тек, ръководителят на лабораторията по метеорология в обсерваторията Кандили, казва, че предстои още един сушав период. "Що се отнася до текущите данни за водата, този сух период може да повлияе на водоснабдяването на Истанбул.

Сегашните водни нива намаляват с 1% на всеки 4 дни. Без валежи през следващите дни и месеци Истанбул има капацитет за водоснабдяване само за 176 дни. Би било добре, ако се предприеме мярка за пестене на вода ", каза той пред агенция Демирйорен.

Тек добави, че валежите са намалели през последните месеци и са паднали под средното ниво. "Например, средният валеж през септември, който обикновено е 68 литра на кв. метър, спадна до едва 7 литра. През октомври средните валежи спаднаха от обичайните 60 литра на кв. метър до само 40", каза той.

"Имаме нормална прогноза за валежите до април, но като се имат предвид данните за шестте месеца, валежите вероятно ще бъдат под средното ниво", предупреди той.

Той добави, че очакват "хладна, но суха зима". "Трябва да пестим вода. Проблемите с водата може да са основен проблем през следващото лято", каза Тек.

Данните от Истанбулската администрация за водоснабдяване и канализация показват, че язовирът Елмали на азиатската страна на Истанбул е с най-високото водно ниво сред 10-те язовира, снабдяващи града, 69,85%. Нивата на водата в други язовири се колебаят около 50%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.