Истинската цена на имотите от "Апартаментгейт" е шокираща, заяви журналист

Истинската цена на имотите от Апартаментгейт е шокираща, заяви журналист
Източник: buildingoftheyear.bg

Има всички неща в тези схеми, които се случиха. Ако тръгнат да се разплитат всички, ще трябват поне 5-6 години. Това каза главният редактор "168 часа" Слави Ангелов, който беше категоричен – няма политическа партия, която да е заемала твърда позиция против случващото се на имотния пазар.

Ангелов припомни и други имотни схеми извън "пишем нотариален акт на данъчна оценка, а реално даваме на ръка повече" – с компесаторки, със заменки (по времето на Тройната коалиция), където имаше проверка на ЕК и заплахи от санкции, защото се стигна до обем от близо 2 млрд. лева. Ако се обяви истинската стойност на апартаментите от "Апартаментгейт", шокът ще е много голям – имам неофициална информация, но интересът и на купувачите, и на продавачите е да не говорят официално и прокуратурата много трудно ще докаже нещо, подчерта пред Нова телевизия журналистът.

Не може политик да получава такъв подарък от частна фирма и да се промени закон, от който съответната фирма (бел. ред. – "Артекс") се е възползвала. Не можем да докажем, че законът е променен заради нея, но тя се е възползвала, обясни накратко Ангелов. И напомни, че изповядване и обявяване на сделка под действително платеното е престъпление. Така Ангелов постави фокуса и върху работата на нотариусите, като изрично каза, че не знае някой нотариус да е носил отговорност. Проблемът е, че в много държави в ЕС нотариусите правят истинско разследване на имотните сделки, докато тук нотариусът носи отговорност, че двете страни отиват при него, представят си личните карти и че сключват доброволно сделката и толкова. Ако искаме да се сложи край на тази практика, трябва да има анализ и да се променят законите за по-голяма защита на хората и по-големи данъци в държавната хазна.

Защо досега никой не е проверил терасата на ръководителя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев? Сега има проверка, защото идват избори. Заместникът му Антон Славчев също има тераса (даже по-голяма, 244 кв. метра срещу 186 кв. метра), сега прокуратурата трябва да проверява, а и там има имотни проблеми (бел. ред. – със Сотир Цацаров) - така докъде ще стигнем? Големият проблем е, че това е кампанийно, заключи той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.