Историк от "Харвард": Скоро в САЩ може да има гражданска война

Историк от
Източник: Getty Images/ Guliver

Изборите през 2020 г. биха могли да доведат Съединените щати до ръба на гражданска война. Това твърди историкът от „Харвард“ Нийл Фъргюсън в свой материал за Boston Globe. 

Според него през последните години в американското общество има непреодолими вътрешни противоречия и "конфликт в културата".

Експертът смята, че в интернет в Америка понастоящем вече се води своеобразна "гражданска война", която се засилва покрай предстоящите избори за Конгреса.  А след две години може да се стигне до реални сблъсъци.

Случаите с пощенските пратки с бомби до бившия президент Барак Обама и бившата кандидатка за президент Хилари Клинтън - големи критици на президента Доналд Тръмп - е знак за задълбочаващия се конфликт.

Ситуацията стана още по-сложна с въоръженото нападение в Питсбърг миналата седмица, когато последовател на нацизма нахълта в пълна синагога, скандирайки антисемитски лозунги и откри огън по присъстващите вярващи. В резултат на нападението бяха убити 11 души и 6 бяха ранени.

Линиите на конфликт в американското общество излязоха на преден план след поемането от Тръмп на президентската функция и критиките как върши работата си. Населението от афроамерикански произход е особено афектирано от появата на Тръмп.

Друг важен случай, който подстрека разкола в американското общество, бяха неприятните събития в Шарлотсвил през август 2017. Тогава радикални десни групировки се събраха на шествие за защита на паметника на Робърт Едуард Лий, известен генерал от армията на Юга. Между тях имаше и представители на нацисткото движение "Превъзходство на бялата раса". Събитието доведе до сблъсък с крайно леви противници, при който загина един човек, след като последовател на нацистите се вряза с автомобил в тълпата.

В изявление непосредствено след неприятните събития, Тръмп осъди опонентите на радикалната десница, като каза, че те са нападнали другата група. Той посочи, че радикалната десница и крайно левите са участвали в сблъсъка.

Повечето експерти и анализатори твърдят, че сблъсъците в Шарлотсвил демонстрират силната поляризация в американското общество.

Тръмп вече обяви, че ще се кандидатира отново на президентските избори през 2020 г. отстрана на републиканците. Демократите все още нямат конкретни имена за президентската надпревара. Има съобщения, че Хилъри Клинтън обмисля възможността за повторна кандидатура за президент на САЩ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.