Историк от "Харвард": Скоро в САЩ може да има гражданска война


Историк от "Харвард": Скоро в САЩ може да има гражданска война
Снимка: Getty Images/ Guliver

3588

Изборите през 2020 г. биха могли да доведат Съединените щати до ръба на гражданска война. Това твърди историкът от „Харвард“ Нийл Фъргюсън в свой материал за Boston Globe. 

Според него през последните години в американското общество има непреодолими вътрешни противоречия и "конфликт в културата".

Експертът смята, че в интернет в Америка понастоящем вече се води своеобразна "гражданска война", която се засилва покрай предстоящите избори за Конгреса.  А след две години може да се стигне до реални сблъсъци.

Случаите с пощенските пратки с бомби до бившия президент Барак Обама и бившата кандидатка за президент Хилари Клинтън - големи критици на президента Доналд Тръмп - е знак за задълбочаващия се конфликт.

Ситуацията стана още по-сложна с въоръженото нападение в Питсбърг миналата седмица, когато последовател на нацизма нахълта в пълна синагога, скандирайки антисемитски лозунги и откри огън по присъстващите вярващи. В резултат на нападението бяха убити 11 души и 6 бяха ранени.

Линиите на конфликт в американското общество излязоха на преден план след поемането от Тръмп на президентската функция и критиките как върши работата си. Населението от афроамерикански произход е особено афектирано от появата на Тръмп.

Друг важен случай, който подстрека разкола в американското общество, бяха неприятните събития в Шарлотсвил през август 2017. Тогава радикални десни групировки се събраха на шествие за защита на паметника на Робърт Едуард Лий, известен генерал от армията на Юга. Между тях имаше и представители на нацисткото движение "Превъзходство на бялата раса". Събитието доведе до сблъсък с крайно леви противници, при който загина един човек, след като последовател на нацистите се вряза с автомобил в тълпата.

В изявление непосредствено след неприятните събития, Тръмп осъди опонентите на радикалната десница, като каза, че те са нападнали другата група. Той посочи, че радикалната десница и крайно левите са участвали в сблъсъка.

Повечето експерти и анализатори твърдят, че сблъсъците в Шарлотсвил демонстрират силната поляризация в американското общество.

Тръмп вече обяви, че ще се кандидатира отново на президентските избори през 2020 г. отстрана на републиканците. Демократите все още нямат конкретни имена за президентската надпревара. Има съобщения, че Хилъри Клинтън обмисля възможността за повторна кандидатура за президент на САЩ.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички