Италия официално отпусна 20 млрд. евро за спасяването на банките си


Италия официално отпусна 20 млрд. евро за спасяването на банките си
Снимка: Getty Images / Guliver

3579

Италианското правителство утвърди пакет от неотложни антикризисни мерки с обем до 20 млрд. евро за спасяването на банковия си сектор. Италианският премиер Паоло Джентилони съобщи, че правителственото постановление е прието тази нощ, предаде AFP.

Според указа значителни финансови средства ще бъдат насочени за предотвратяването на банкрута и гарантирането на парите на вложителите в италианските банки, страдащи от кредитната криза. Общият обем на просрочените кредити достига 360 милиарда евро, което се равнява приблизително на една четвърт от БВП на Италия – третата икономика на еврозоната.

Кризата в най-голяма степен порази основаната през 1472 г. банка Monte dei Paschi di Siena, която се смята за най-старата в света. Ако още до края на тази година тя не бъде докапитализирана с 5 милиарда евро, може да фалира. Приемането на антикризисния пакет на практика означава нейната национализация.

За средства от държавата се очаква да кандидатстват още и Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza. Фондът от 20 млрд. евро ще предоставя гаранции за спешна ликвидност и капиталови инжекции.

Италианската банкова криза се разрази през юли, когато станаха известни изискванията на Европейската централна банка към Monte dei Paschi di Siena, от която бе поискано значително да съкрати обема на токсичните кредити. Държавният дълг на Италия надхвърля 2,2 трилиона евро и е равен на рекордните 133% от БВП.

62-годишният Джентилони оглави правителството на страната на 11 декември, след като Матео Ренци подаде оставка заради провала на референдума за промени в италианската Конституция.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички