Италия се отказа да излиза от еврозоната

Италия се отказа да излиза от еврозоната
Източник: iStock/Guliver

Излизането от еврозоната не влиза в програмата на италианското правителство. Това заяви италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, предаде ТАСС.

"Излизането от еврозоната не влиза в програмата на правителството. "Еврото е валута без народ и без банка" - понякога така казват. Но съществуват реалности и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Трябва да работим с тези инструменти, които съществуват. Трябва да използваме тази ситуация, която съществува в Италия, с оглед на различните условия, които са важни за нашите банки", каза той.

По-рано партията "Северна лига", един от лидерите на която е Салвини, се обявяваше за излизане от еврозоната, но по-късно промени позицията си.

Италия е една от страните, в които са най-силни негативните отношения срещу еврото. Икономиката ѝ се намира в дълбока криза от години без икономически растеж и голяма безработица, особено сред младите хора. Кризата се отрази и на италианските банки, които се оказаха с много големи токсични кредити. Оказването на помощ за тях стана причини за раздори между Рим и Брюксел.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.