Италия ще спасява две венециански банки


Италия ще спасява две венециански банки
Снимка: Getty Images/Guliver

1937

Италианското правителство ще плати до 17 млрд. евро за спасяването на две заплашени от банкрут венециански банки, които застрашават сигурността на банковата система в страната, съобщиха от правителството в Рим.

По-рано от Брюксел призоваха италианските власти да подготвят спасителен план за „Banca Popolare di Vicenza“ и „Veneto Banca“, предаде AFP.

Решението идва по-малко от месец, след като антитръстовия орган на Европейския съюз одобри спасителен план за третата най-голяма банка в страната „Monte dei Paschi di Siena“ (BMPS), която изпитва финансови затруднения от финансовата криза насам.

Спасителната програма за двете венециански банки ще бъде осъществена с помощта на една от най-големите банки в страната - „Intesa Sanpaolo“, която ще изкупи добрите активи на финансовите институции, за да защити активите на потребителите и да намали съкращението на персонал.

От Европейската комисия заявиха в изявление, че „са одобрили, в рамките на европейското законодателство, италианските мерки за облекчаване на ликвидацията на „Banca Popolare di Vicenza“ и „Veneto Banca“. По думите на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер Италия разглежда като необходима държавната помощ, „за да избегне икономически смущения в региона Венето“. Тя допълни също, че „Италия ще подкрепи продажбата и обединяването на някои активи и трансфер на служители към „Intesa Sanpaolo“.

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан заяви, че ще бъдат отделени 4,785 млрд. евро, за да се „поддържа капитализацията“ на „Intesa Sanpaolo“, което е основно условия на банката, за да се включи в спасителния план.

„Общо ресурсите, които ще бъдат мобилизирани могат да достигнат до максимум 17 млрд. евро – но непосредствените разходи за държавата са малко повече от 5 млрд.“, допълни още Падоан.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички