Ивайло Дачов, CheckPoint Cardio: Българите са нехайни към здравето си заради недостатъчна информираност


Ивайло Дачов, CheckPoint Cardio: Българите са нехайни към здравето си заради недостатъчна информираност
Снимка: Checkpoint Cardio

10138

Всяка година десетки хиляди българи умират от заболявания на сърдечно съдовата система - брой, който би могъл да бъде в пъти по-малък при продължително наблюдение и правилна диагностика. Именно това предлага CheckPoint Cardio - иновативна система за дистанционно следене на сърдечната дейност.

Как работи - пациентът закрепя към гърдите си устройство, което чрез мобилната мрежа предава данни за него към специализиран телемедицински център. Там тези данни (ЕКГ, пулс, дишане, кръвно налягане и местоположение на пациента) се следят от лекари и медицински сестри денонощно. Информацията може да послужи за профилактика, за определяне на необходимото лечение, както и за бърза реакция при криза. Системата е достъпна за общопрактикуващите лекари, но и за частни лица, които желаят да бъдат наблюдавани чрез нея.

Проектът се разработва от 2010 г. насам, а тази година CheckPoint Cardio се нареди и сред финалистите в локалното издание на конкурса за социално предприемачество Chivas Venture.

Expert.bg поговори с г-н Ивайло Дачов, управляващ партньор, за старта на компанията, за проблемите в българското здравеопазване, които разрешава, и за това грижат ли се българите достатъчно добре за здравето си.

Г-н Дачов, бихте ли ни разказали как се зароди идеята за CheckPoint Cardio?

Проектът стартира като опит да се погрижим за пациентите на един конкретен доктор – нашият настоящ медицински директор д-р Бойчев от Казанлък. В началото екип от ентусиасти решихме да разработим система за телемониторинг в реално време, за да може той да си гледа пациентите и да снижи процента смъртност. След това решихме да го направим за повече пациенти и на други лекари, а след това – да направим компания за телемедицински услуги. В момента имаме капацитет от около 100 000 прегледа годишно, работим с водещи клиники на Балканите и търсим финансиране за скейлване на компанията в няколко направления. Нека кажем, че сме зрял стартъп.

Какви са основните предимства на CheckPoint Cardio пред по-традиционните начини за наблюдение на пациенти и диагностика?

В момента медицинската диагностична апаратура е офлайн и е доста тежка за носене (холтери за ЕКГ и кръвно налягане). От друга страна, преносимите устройства, които мерят и пращат онлайн данни за човешката биометрия, дават само референтни стойности, които нямат точността за медицинско измерване, на базата на което да се прави диагностика. CheckPoint е първата в света система за преносими МЕДИЦИНСКИ устройства, които съчетават в себе си цялата биометрия като за интензивен монитор в болница и които предават данни в реално време. Също така, уникалното при нас е, че тези данни се гледат в реално време от живи специалисти, които диагностицират и реагират към пациента при усложнения.

По какъв начин CheckPoint Cardio помага и на българската здравна система (освен на пациентите)? Какви проблеми на здравеопазването разрешавате?

България е на едно от първите места в света по внезапна смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Това е логично, след като сме първенци и по нездравословен начин на живот – пиене, пушене, неправилно хранене, замърсени въздух, вода и храна и най-вече стрес. Както казва народът, слагаме си го на сърце. CheckPoint може да служи за система за национален профилактичен мониторинг, с който да се прави превенция на тежки състояния и смърт, но и да се спестяват големи средства за терапия на тези състояния. Давам пример: ако системата установи хронично състояние или риск от влошаване при един пациент, той започва да приема прост медикамент, който струва на НЗОК 20 лв. на месец, и пропуска инвазивни и оперативни терапии за десетки хиляди левове.

Освен това, системата генерира електронно пациентско досие, което е готов компонент на бъдещата електронна здравна карта на пациента. В системата държавата може да следи за качеството на здравното обслужване – дали при съответните находки, са взети адекватни мерки, и ако не са, кой е отговорен за влошаването. Тоест, системата е много добро средство за контрол от страна на инвеститора в здравните услуги – държавата или частни организации. Ефектите в социален план, извън личната помощ към пациента, са: намаляване на внезапната смъртност, спестяване на публични средства, контрол върху качеството на здравеопазване.

Колко пациенти до момента са се възползвали от системата?

Над 36 000 пациенти.

По Ваши наблюдения отнасят ли се българите достатъчно сериозно към здравето си?

Според мен българите са доста нехайни към здравето си, но донякъде това е заради недостатъчна информация. По наши наблюдения поне половината от хората, които считат, че сърцето им е здраво, всъщност имат изразена симптоматика на ССЗ, но не го знаят. Необходима е информационна кампания за профилактични прегледи на сърцето, както се прави с рака на гърдата например. Но не офлайн прегледи за 20 секунди, които се правят в момента, а продължително наблюдение от поне 24 ч. Защото от сърдечен проблем си отиваме за 3-4 минути, а когато сме болни от рак, имаме време да се лекуваме. Така че профилактиката на сърцето ще има далеч по-осезаем социален ефект. Всяко сърдечно заболяване е лечимо, за разлика от рака и диабета.

В кои други държави работите, освен в България, и какъв е интересът там?

Системата работи в Гърция, Русия, Австрия, Германия. Правени са успешни тестове в Турция, Македония, Сърбия, Италия, САЩ.

Предвиждате ли обновления и промени в CheckPoint Cardio през 2018 г.?

Развиваме се в няколко основни направления:

- Индустриализация на производството на сензори и комуникационни модули

- Разширяване на капацитета на медицинския ни център до 300 000 прегледа годишно

- Разработване на изкуствен интелект за:

1. Детектиране на патологии и застрашаващи състояние, в реално време

2. Система за алармиране и изчисляване в реално време, на процента риск

3. Предиктивни модели за развитие на едно състояние на пациента

4. Система за автоматично подпомагане на лекарското решение – възможни терапии

- Увеличаване на биосензориката, която да се следи – дистанционно наблюдение на динамика на кръвна захар, тонове на бебето при бременни в 8-9 месец, мозъчни вълни

- Маркетинг и търговска мрежа.

Интервю на Деница Райкова

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички