Иван Киров: ФАРА 2017 ни предизвиква с изключително вдъхновяващи лектори


Иван Киров: ФАРА 2017 ни предизвиква с изключително вдъхновяващи лектори
Снимка:

5235

И тази година фестивалът на Българската асоциация на комуникационните агенции - ФАРА - ще избере и награди най-доброто от българската реклама. От миналата година фестивалът има нов дом - Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив. Промените не свършват дотук и сезонът на събитието също се сменя: вместо наесен, ФАРА 2017 ще се състои през месец юни (от 15-ти до 17-ти).

По този повод Actualno.com разговаря с Иван Киров - творчески директор на McCann Erickson Sofia - рекламната агенция, която тази година има честта да организира фестивала.

Това е 18-тото издание на Фестивала на Българската асоциация на комуникационните агенции ФАРА. С какво се отличава от предишните?

Формално, единствената разлика с миналата година е изместването от септември през юни. Това засяга периода на излъчване на рекламите, които могат да участват във фестивала, тоест той е по-кратък с три месеца. Но заявките за участие са пренебрежимо по-малко, така че конкурсната програма ще бъде достатъчно богата и разнообразна. Като миналата година отново ще се проведе в Пловдив, където любезните ни домакини от общината са предоставили чудесния Дом на културата "Борис Христов". Фестивалът ще продължи развитието на лекционната програма, която миналата година бе приоритет на организаторите.

През годините концепцията на ФАРА все повече набляга на своята лекторска част. Какво целите с този акцент?

Лекторската програма е неизменна част от всеки рекламен фестивал. От години асоциацията се опитва да кани интересни и вдъхновяващи лектори, но това е организационно трудно и скъпо. Все пак миналата година успяхме. И за това тази година беше много важно да запазим постигнатото и да надградим. Надявам се, се е получило.

А защо е важно?

Фестивалите по-принцип са гилдиини празници - те трябва да вдъхновяват и зареждат, за да се върнат хората след една години и да представят направеното и то да бъде по-добро от миналата година. И това може да стане, като научиш нови неща, като промениш парадигмата на мислене и възприемане на света. Все неща, които стават като се срещнеш и общуваш със специални хора.

Другата цел е да привлечем участници, които нямат пряк интерес към конкурсната програма, но са професионално свързани с индустрията или с креативните индустрии по принцип. За да бъде един рекламен фестивал истински празник на креативността, не може да разчита само на конкурсната програма. Вижте рекламния фестивал в Кан, които започва също средата на юни. Всеки ден се появяват съобщения за нови лектори от най-разнообразни сфери.

Тази година фестивалната програма е наситена с много международни лектори, всеки от които представлява особен интерес в своята област. Как ги подбрахте?

Преди да ги подберем трябваше да ги открием, защото те не са звезди, които всеки познава. Всеки в агенцията имаше задача да дава предложения. Възползвахме се и от принадлежността си към МакКан, най-голямата рекламна верига в света.

До колко е важно идеята на фестивала да достигне до по-голям кръг от хора, дори такива, които не са пряко свързани с бранша?

В нашата работа ние носим огромна отговорност към обществото, защото плащаме на медиите, за да разпространяват нашите комерсиални послания. За това е много важно рекламите да бъдат, колкото е възможно по-малко безмислени, банални, тавтологични, елементарни, пошли, безвкусни. И ние имаме нужда от съюзник в тази трудна работа. А, сигурен съм, че всички колеги на този фестивал, не искат на правят вредящи на обществото реклами. А и конкурсната програма на фестивала е именно това да отличи успехите ни - работата, която както казва Бил Бърнбах "издига обществото на по-високо ниво". Може би звучи малко лицемерно и утопично, но този човек го е направил, значи е възможно.

С какво ще ни изненадат уъркшопите?

За единия нямам никаква представа, а за уъркшопа на Йонатан бих могъл нещо да предположа, тъй като съм бил на един негов много стар уъркшоп - ако участвате сигурно ще повярвате, че можете с лекота да измисляте невероятно креативни рекламни кампании. И това прекрасно чувство ще ви държи седмица.

Интервю на Милена Славкова

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички