Из улиците на Сингапур вече се движат самоуправляващи се таксита (Видео)


Из улиците на Сингапур вече се движат самоуправляващи се таксита (Видео)
Снимка:

3564

Сингапур е първата държава в света, която позволи движението на самоуправляващи се таксита. От четвъртък, 25 август, колите вече превозват пътници. Това съобщиха от nuTonomy – стартъп, който произвежда превозните средства, пише Associated Press.

Автомобилите са преминали многобройни тестове през последната година. За начало те ще се движат в един строго определен район и ще могат да спират и да возят хората само от и до конкретни дестинации.

Десетки жители на града-държава искат да изпробват новия транспорт, но ще се наложи да почакат. Избран брой от тях ще спечелят първо безплатно пътуване, но трябва да получат покана от nuTonomy, за да разберат кога ще е то. От Bloomberg уточняват, че пoĸaнeнитe щe пoвиĸвaт eднa oт шecттe cпeциaлнo пpигoдeни c тexнoлoгиятa eлeĸтpичecĸи ĸoли oт мapĸитe Rеnаult Zое и Міtѕubіѕhі і-МіЕV. До края на годината се предвижда колите да са вече дванадесет, а до 2018 – толкова, че да могат спокойно да обслужват цял Сингапур.

Предвижда се инжeнep oт ĸoмпaниятa, пpoeĸтиpaлa тexнoлoгиятa, да ce ĸaчвa в пpeвoзнитe cpeдcтвa, зa дa нaблюдaвa изпълнeниeтo нa мapшpyта. Той щe пoeмa и ĸoнтpoл нaд вoлaнa, aĸo възниĸнe извънpeднa cитyaция.

Макар че много компании, сред които Google и Volvo, тестват автономни автомобили от години, nuTonomy е първата, която предлага колите на широката публика. Така стартъпът изпревари Uber, която планира да направи същото, но в Питсбърг (САЩ) след няколко седмици.

NuTonomy е компания с 50 служители и офиси в Масачузетс и Сингапур. Тя е основана през 2013 г. от Карл Иагнема и Емилио Фразоли, изследватели от Масачузетския технологичен институт. Това е първата фирма, получила разрешение от сингапурското правителство да тества технологията за самоуправление. Страната е подходяща за целта, тъй като има добра инфраструктура и повечето шофьори стрктно спазват правилата за движение, което намалява риска от злополуки. Освен това в последните години Сингапур търси нетрадиционни начини да развива икономиката си, а автономните коли за масово ползване със сигурност са проект с голям потенциал.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички