Изфабрикуван ли е скандалът около "Химко"?


Изфабрикуван ли е скандалът около "Химко"?
Снимка:

4227

Фирмата ANJ Group Corp, която съобщи за корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД, е регистрирана в Ню Джърси, като няма уебсайт, телефонният ѝ номер е факс, а имейлът й е в Gmail.

Президентът на фирмата бизнесменът Ян Аронов е руснак, получил американско гражданство през 2006 година. Съдружник е с Юрий Литвиненко, който участва в приватизацията на „Химко” преди предприятието да бъде поето от синдик. Аронов досега не е подавал документи за участие в търговете за „Химко”.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него, от Ян Аронов. Прокуратурата е получила сигнал на 20 януари, а в деловодството на Министерски съвет писмото от ANJ Group Corp е получено на 15 януари.

"Ние сме реагирали на 20 януари. Това, че е осветен случаят на 25-ти не значи, че сме започнали тогава да работим", каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, в ефира на Нова телевизия.

Тя обясни, че на 20 януари е получено писмо от Ян Аронов, представител на ANJ Group Corp, в което се съдържат сведения за незаконни действия и искане за получаване на подкуп от 1 млн. евро. Веднага след това случаят е бил разпределен на прокурор от Върховна касационна прокуратура, който от своя страна го е разпределил на Окръжна прокуратура Враца за случая на подкуп и длъжностно престъпление и на Софийска градска прокуратура за подкуп в размер на 1 млн евро.

Румяна Арнаудова обясни, че сигналът от министър-председателя е идентичен.

В писмо на ANJ Group Corp до премиера и главния прокурор се казва, че представящ се за близък до премиера Бойко Борисов (г-н Богданов) и синдикът на "Химко" са поискали 500 000 евро рушвет от американския инвеститор. Ян Аронов пише, че представители на компанията са се срещали няколко пъти със синдика на предприятието Росица Томова да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало. На Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели. След това отишли на среща с човек, който се представил като съветник на премиера. "Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им човекът, чието име не се съобщава.

"Началото на проверката и вече е стартирала с установяване на лицата, които са подали сигнала. Ще бъде проверено това дружество (ANJ Group Corp, бел. ред.) в какви отношения се е намирало с "Химко", какви са били действителните инвестиционни намерния, ще бъде установено кои са лицата с подкупа, и има ли такова лице на име Богданов, обясни Румяна Арнаудова.

Със сигурност "Химко" няма да се възроди, заяви пред Нова телевизия икономистът и съветник на икономическия министър Владимир Каролев. "Химко" - Враца е неспасяемо и базирано на суровина, която я няма по цял свят, обясни той.

Каролев заяви още, че не познава съветник с името Богданов.

Категорично не съществува такъв съветник на премиера, каза от своя страна говорителят на пресцентъра на Министерски съвет Севдалина Арнаудова. Тя обясни, че на 15 януари е получено писмото от ANJ Group Corp в деловодството на Министерски съвет, като е започнало да се работи по него в петък, 22 януари, когато са получени и въпроси по случая от журналиста Сашо Диков.

От прокуратурата според мен малко закъсняха и още тогава (петък, бел. ред.) трябваше да отговарят, заяви Севдалина Арнаудова, визирайки отправените от Сашо Диков въпроси и към прокуратурата.

За мен това е съшито с бели конци, коментира още говорителят на МС. Тя обясни, че от Министерски съвет са се обърнали към американското посолство, от където са им съобщили, че нямат такъв сигнал за помощ от страна на американски гражданин.

Също и според председателя на КНСБ Пламен Димитров цялата история е същита с бели конци и е активно мероприятие. При определени условия „Химко” има бъдеще – не трябва някой американски руснак или руски американец, а разчети. Всичко зависи от цената на газа, уточни Димитров пред bTV. Всички се мъчат да се качат на главата на Борисов – реална бизнес информация в случая не виждам, добави той. И коментира, че след като „Химко” е в ръцете на Делян Пеевски, едва ли ще свърши добре.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички