Изграждането на участъка на "Хемус" от Белокопитово до "Буховци" започва през септември


Изграждането на участъка на "Хемус" от Белокопитово до "Буховци" започва през септември
Снимка: БГНЕС

4910

Строителството на новата отсечка на автомагистрала „Хемус“ от Белокопитово до пътен възел „Буховци“ се очаква да стартира през септември. Това заяви пред журналисти в Шумен министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му изграждането на този участък е възможно да стартира частично още в края на юли. „Имаме разрешение за строеж, имаме отчуждаване на имоти, проектът е почти готов. Има и избран изпълнител, договорът е за инженеринг“, заяви министърът. Николай Нанков отбеляза, че доизграждането на автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет на правителството и най-важният проект за Северна България. Очакванията са изграждането на аутобана да приключи до началото на 2024 година. През тази година ще започне строителството на 16,3 км от Белокопитово към пътен възел „Буховци“, а в момента се строи участъкът от Ябланица към Тетевен.

„Почти приключихме с проекта за 52-та километра до разклон Ловеч - Плевен. Проектирахме наново, за да спестим 200 до 300 млн. лева на бюджета. Ще стартираме с тръжните процедури през есента на тази година, а от 2019 ще строим нови 52 км. Не по-късно от август тази година ще стартираме с тръжната процедура за 85 км на инженеринг за участъка между Ловеч и Плевен до Русе – Бяла. След това остава тежкият участък след Велико Търново“, заяви Нанков, цитиран от "Фокус'.

По отношение на транспортен коридор №9 министър Нанков коментира, че международните транспортни коридори са над национални проекти и трябва да бъдат обвързани с транспортните системи на другите страни. „Ако говорим за Силистра по направлението Ямбол, трябва да говорим за Дунав мост -3. В напреднала фаза на преговори сме с румънската страна, той е най-напреднал и като проектна готовност. Имаме вече териториалната основа от двете страни на реката“, посочи министърът и допълни, че на 29 юни предстои среща с представители на румънската страна, на която темата за трети мост над река Дунав ще бъде обсъдена детайлно.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички