Изкупиха тютюна в Пиринско на 95%

Изкупиха тютюна в Пиринско на 95%
Източник: Pixabay

Над 95% от произведения тютюн в Пиринския край вече е изкупен от фирмите, които тази година се надпреварваха да вземат продукцията на стопаните. В сравнение с миналата година цената на „зеленото злато" беше с 30-40% по-висока.

„Такова чудо не е било никога. Досега кампанията продължаваше чак до края на февруари, а имаше години, в които по това време дори не беше стартирала. Хората са доволни, ще посрещнат празниците с пълни джобове. Платиха им средна цена от 6,50-7 лв. за кг. тютюн, а предишната година тя беше 4,50-5 лв.", каза кметът на гърменското село Осиково Митко Дедьов, цитиран от "Стандарт".

Причината за ударната кампания на фирмите, които изкупуват тютюневата реколта, е в по-малките количества на продукцията. С всяка изминала година тютюнджиите намаляват. Възрастните се отказват, а младите не искат и да чуят за тежкия труд на полето, за който често чакат с месеци да им се плати. Така беше и тази година за миналогодишния тютюн, когато хиляди тютюнджии получиха заработените пари от гръцка фирма чак през септември и октомври. „Намаляват производителите, затова фирмите се разбързаха най-сетне и дадоха добра цена. На път са да останат без продукция, защото няма да има кой да я засее и отгледа. В нашето село също много хора се отказват и си намират друга работа. Предавахме по 200 тона, а сега само 160 тона. От 240 останаха 200 семейства да се занимават с тютюнджийство, догодина ще са още по-малко", твърди кметът на симитлийското с. Долно Осеново Бисер Сегменов.

Тази година в случай на оспорване на окачествяване на тютюн, комисии можеха да направят повторно окачествяване. Кметовете в населените места пък проведоха акция „Биг Брадър" при изкупуването на „зеленото злато". Целта беше да се сложи край на практиката само дружествата да определят и цената, и условията при вземането на тютюневата реколта. „Радващо е, че към този момент е изкупен почти всичкият произведен тютюн в Пиринския край. Друг път кампанията се бавеше, а това се отразяваше пагубно на качеството на продукцията", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.