Изкуственият интелект - опасност или възможност?

Изкуственият интелект - опасност или възможност?
Източник: iStock/Guliver

Технологиите, свързани с изкуствен интелект, стават все по-усъвършенствани. Вече говорим за активно интегриране на роботи в бита ни и дори за това, че те ще изземат някои професии от хората. Дали обаче тези тендеции са положителни?

Според британския физик Стивън Хокинг, който е смятан за един от най-великите умове на нашето време, изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация.

„Развитието на изкуствения интелект може да се превърне и в най-положителния, и в най-страшния фактор за човечеството. Трябва да си даваме сметка за опасността, която той представлява”, заяви Хокинг на технологична конференция в Пекин.

Според физика най-новите технологии може да доведат до деградация на човека, да го направят напълно безпомощен пред природата. Той добави, че в условията на естествената еволюция и борба за оцеляване това означава сигурна смърт.

Същевременно Хокинг отбелязва, че при умел подход изкуственият интелект може да реши повечето проблеми в света. „Вярвам, че това не е задължително да се случи”, обобщава Хокинг.

Какво е Вашето мнение - дали изкуственият интелект е възможност да се развием в нови, неподозирани посоки, или крие опасност за оцеляването ни? Споделете с нас в коментарите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.