Изкуственият интелект - опасност или възможност?


Изкуственият интелект - опасност или възможност?
Снимка: iStock/Guliver

5205

Технологиите, свързани с изкуствен интелект, стават все по-усъвършенствани. Вече говорим за активно интегриране на роботи в бита ни и дори за това, че те ще изземат някои професии от хората. Дали обаче тези тендеции са положителни?

Според британския физик Стивън Хокинг, който е смятан за един от най-великите умове на нашето време, изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация.

„Развитието на изкуствения интелект може да се превърне и в най-положителния, и в най-страшния фактор за човечеството. Трябва да си даваме сметка за опасността, която той представлява”, заяви Хокинг на технологична конференция в Пекин.

Според физика най-новите технологии може да доведат до деградация на човека, да го направят напълно безпомощен пред природата. Той добави, че в условията на естествената еволюция и борба за оцеляване това означава сигурна смърт.

Същевременно Хокинг отбелязва, че при умел подход изкуственият интелект може да реши повечето проблеми в света. „Вярвам, че това не е задължително да се случи”, обобщава Хокинг.

Какво е Вашето мнение - дали изкуственият интелект е възможност да се развием в нови, неподозирани посоки, или крие опасност за оцеляването ни? Споделете с нас в коментарите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички