Изместването на АМ "Струма" може би ще струва 4,5 млн. лева


Изместването на АМ "Струма" може би ще струва 4,5 млн. лева
Снимка: БГНЕС

3013

Максимум 4.5 млн. евро ще струва преместването трасето на автомагистрала "Струма", за да бъдат запазени разкопките по трасето ѝ край Благоевград. Това обявиха на пресконференция днес от инициативния комитет за спасяване на античното селище "Скаптопара", предаде БГНЕС.

Над 7000 подписа са събрани до сега за оставането на разкопките, там където са открити и изместването на автомагистралата. Въпреки изместването на трасето, срокът за завършване на автомагистралата няма да се удължи, категоричен бе водещият брифинга Лазар Андреев, представител на инициативния комитет за запазване на археологическите разкопки край село Покровник.

Инициативният комитет е направил икономическа и времева обосновка или казано иначе финансова и времева рамка при исканата промяна на трасето на магистралата като най-важно за него е запазването на обекта на мястото и социализацията му. Вариантът, който ще бъде предложен е съгласуван с фирмата „Лардж Инфра Проджект”, която е разработвала 90-километров проект на магистрала през Карпатите в Румъния, която е по-тежка от нашата през Кресненското дефиле. Фирмата е направила изчисления, според които ще се отворят двата лъча на трасето с по около 200 метра. Това ще струва малко над 1 млн. евро, което включва каптиране, обезщетения за собствениците на земите в размер на 1 500 лева. Предходното изплащане е било 200 лв. за декар. За стадиона, през който се минава също са заложени цифри. Общата стойност на всички дейности, представени в проекта на фирмата, е 1 млн. 129 хил. лв.

Крайната сума, която е изчислена от самия комитет, е 4 млн. 437 хил. евро. Толкова ще струва изменението на 400-те метра, които се отварят, за да мине трасето под разкопките.

„Тези цифри се различават от 80 млн., които бяха обсъждани като вариант при посещението на Борисов. Това, което дават професионалистите е 1 милион и 100 хиляди евро, това, което даваме ние е 4 млн. и 437 хил. евро. По средата са 2 млн. и 500 хил. за допълнително 600-метрово ново трасе на магистралата. Като времеви период целият този проект ще трае година и половина. Това, което има да изпълнява фирмата по договор, ако започне след два месеца, ще приключи след година и половина и ще има остатък от година до края на договора или две години до 2022 г.”, поясни Андреев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички