Изненадващо кредитният рейтинг на Турция беше свален от S&P до ниво "боклук"

Изненадващо кредитният рейтинг на Турция беше свален от S&P до ниво боклук
Източник: iStock/Guliver

Доста неочаквано една от трите най-авторитетни кредитни агенции S&P съобщи, че сваля кредитния рейтинг за външния дълг на Турция заради влошени финанси и увеличаваща се инфлация, предаде БГНЕС.

Оценката за дълга в чуждестранна валута е намалена до "BB- /B" респективно за дългосрочни и краткосрочни емисии, но със стабилна перспектива, посочи S&P в изявление, цитирано от АФП. Всъщност нивото става най-ниското възможно - junk (боклук). А новината е изненадваща, защото не е част от регулярния бюлетин на агенцията.

"Понижението ни отразява нашето виждане, че съществува риск от твърдо приземяване за прегрятата и захранвана от кредити турска икономика", съобщава агенцията. S&P не са коментирали подробно, но е факт, че Реджеп Ердоган притиска Турската централна банка да не затяга политиката си, за което кредитната агенция използва думите "засилен политически натиск", пише Reuters.

Пример за голяма частна турска компания, която търси преструктуриране на дългове, е хранителният гигант Yildiz Holding. Компанията иска да преструктурира 6,5 млрд. долара кредити.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.