Износът на ирански петрол ще се свие много повече от очакваното

Износът на ирански петрол ще се свие много повече от очакваното
Източник: Pixabay

Износът на петрол от Иран ще се свие в много по-голяма степен, отколкото са очаквали експертите, в навечерието на влизащите в сила през ноември американски санкции, наложени от президента Доналд Тръмп на Техеран. Това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на собствени източници.

По данни на изданието износът на иранско „черно злато“ ще намалее с една трета през септември, тъй като транспортните компании все по-често отказват да го транспортират в очакване на санкциите. Експертите не се наемат да прогнозират последиците от значителното намаляване на иранския петрол на световния пазар.

Националната иранска петролна компания очаква, че през следващия месец експортът на нефт ще се свие с 1,5 милиона барела дневно от 2,3 милиона през юни. По-рано експертите прогнозираха, че този спад ще бъде около 1 милион барела до края на тази година. В момента те не изключват, че това вече се е случило. Техеран все още не е обявил официалните данни за износа през август, както и прогнозите за септември.

През май американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон излиза от ядрената сделка с Иран, която ограничаваше ядрените разработки на Ислямската република в замяна на отмяната на международните санкции. Тръмп обеща не само да възобнови старите, но и да въведе нови наказателни мерки срещу Техеран. Част от тях влязоха в сила на 7 август, включвайки автомобилостроенето, покупката и продажбата на злато и редица метали. Ограниченията за износ на петролни продукти влизат в сила на 5 ноември.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.